Staburags.lv ARHĪVS

Kad jāmaina kontaktlēcas?

.

2017. gada 20. marts 00:00

134
Kad jāmaina kontaktlēcas?

Kontaktlēcas kļuvušas par ērtu un drošu redzes korekcijas līdzekli un lielisku alternatīvu brillēm. Iespēja lietot tās gan sportam, gan darbam pie datora, rīta agrumā un arī naktī, snaužot autobusā – tā ir izvēles brīvība redzēt skaidri vienmēr un visur. Šo brīvību var iegādāties un lietot visa vecuma cilvēki, kontaktlēcas paver daudz jaunu iespēju, bet…  uzdod arī jautājumus par to, kā un kāpēc pareizi dzīvot ar kontaktlēcām.

21.gadsimts ar dinamisko ikdienu acīm ir liels izaicinājums. Tie cilvēki, kuri izvēlas uzsākt kontaktlēcu lietošanu, visai drīz uzzina, ka visas kontaktlēcas nav vienādas. Arī visas acis nav vienādas. Tādēļ būtiski katram cilvēkam atrast viņam vispiemērotākās kontaktlēcas, pareizi izvēloties gan lēcu optisko stiprumu, izmēru (liekumu un diametru), lēcas dizainu un, protams, arī materiālu un nomaiņas režīmu.

Ir pieejamas vienas dienas vienreizējās lietošanas kontaktlēcas, kas nekādu aprūpi neprasa: ik dienu var atvērt svaigu, sterilu kontaktlēcu iepakojumu un ielikt acī svaigu lēcu, bet vakarā tās bezrūpīgi izmest. Tomēr populārākas joprojām ir plānveida nomaiņas vairākkārt lietojamās kontaktlēcas – gan finansiālā izdevīguma dēļ, gan arī tādēļ, ka tās var lietot pagarinātā režīmā, respektīvi, garas stundas, kā arī atstāt kontaktlēcas acīs pa nakti guļot. Šīm vairākkārt lietojamām kontaktlēcām katrai ir savs pieļaujamais lietošanas režīms un derīguma termiņš pēc atvēršanas, un kļūdaini ir uzskatīt, ka visām kontaktlēcām tas ir vienāds un nemainīgs. Piemēram, vienas no pasaulē vispopulārākajām kontaktlēcām Acuvue Oasys® ražotājs izveidojis 2 nedēļu nomaiņai, ja tās lieto tikai pa dienu, vai 7 dienu nomaiņai, ja tās pa nakti neņem no acīm ārā, bet lieto diennakti. Varētu šķist, ka tas ir nesaprātīgi, bet patiesībā tieši šo lēcu ražotājkompānija Johnson&Johnson īpaši uzsver un skaidro saviem klientiem: jo biežāk cilvēki kontaktlēcas mainīs, jo labāk jutīsies viņu acis.

Tas kontaktlēcas derīguma termiņš, kas norādīts to aprakstos, ir šo lēcu maksimālais atļautais lietošanas laiks. Līdzīgi kā uz autoceļiem tiek norādīts maksimālais atļautais braukšanas ātrums, bet drošāk un vēl pat daudz ieteicamāk ir braukt lēnāk. Par pārsniegtu braukšanas ātrumu autovadītājs saņem naudassodu; par kontaktlēcu pārnēsāšanu sodītas tiek acu virsma un gļotāda – tās palēnām bojājas.
Kad svaiga kontaktlēca pirmoreiz tiek ielikta acī, to uzreiz apņem acs asaru plēvīte ar visu savu sarežģīto ķīmisko sastāvu, daudzajiem proteīniem, imunoglobulīniem, lipīdiem, acs gļotām un citām komfortablai sajūtai nepieciešamām sastāvdaļām. Dienas gaitā asarās nonāk un ar asarām tiek aizskaloti putekļi, acis žūst, strādājot pie datora kabinetā ar centrālapkuri, gan lasot ziņas telefonā mikroautobusā, un visu šo laiku kontaktlēcas nedrīkst traucēt. Acuvue Oasys® ir tik iemīļotas, jo tās lieliski pārvar šīs grūtības: mitras, mīkstas, ērtas - tās ir īpaši radītas cilvēkiem, kas cieš no acu sausuma un pat pārpūles. Tā kā Acuvue Oasys® kontaktlēca ir paredzēta lietošanai līdz 14 dienām, kompānija Johnson&Johnson ir parūpējusies lēcu izstrādāt plānu un elpojošu, kas palīdz uzturēt skaidru redzi kā dienā, tā krēslā un pat tumsā. Īpaši jāatzīmē, ka Acuvue Oasys® ir vienas no retajām kontaktlēcām, kurās ir iestrādāts UV gaismas filtrs – lai arī šīs kontaktlēcas nevar aizstāt saulesbrilles, tās tomēr pasargā acs iekšējos audus no agresīvā UV starojuma iedarbības, kas ir īpaši vērtīgs blāvi gaišajās dienās, kad saule ir “aiz mākoņiem” un mēs saulesbrilles nelietojam, bet UV fons ir augsts, un šādu dienu Latvijā mums ir daudz.

Acuvue Oasys® lietotāji šīs kontaktlēcas atzīst par īpaši komfortablām, salīdzinot ar citām kontaktlēcām. Šo sajūtu noslēpums ir īpaši plānā kontaktlēcas maliņa kas maigi piekļaujas acij tā, ka plaksti viegli slīd pāri un kontaktlēca praktiski nav jūtama mirkšķināšanas laikā. Arī pats kontaktlēcas materiāls ir mīksts un elastīgs, un kontaktlēca ir piesātināta ar īpašiem mitrinātājiem, kas atdarina mūsu pašu acs radzenes struktūru. Īpašā Hydraclear Plus® tehnoloģija palīdz uzturēt kontaktlēcu lietotāja asaru plēvīti veselīgu un stabilu, kas ir ne vien patīkami, bet arī nodrošina nemainīgi asu redzi.

Acuvue Oasys®
mitrinošās kontaktlēcas lietošanai pa dienu vai diennakts režīmā vispareizāk ir pielaikot optiku salonos pie kvalificētiem kontaktkorekcijas speciālistiem, jo tikai tā komforts ar šīm kontaktlēcām būs ilgtspējīgs un cilvēks var būt drošs, ka nezināšanas vai kļūdas pēc acis netiek bojātas.

Visizdevīgāk Acuvue Oasys® with Hydraclear Plus®  kontaktlēcas ir iegādāties internetveikalā Lensor.eu