Arvien vairāk internetā iegādājas arī pārtikas produktus

Katrs trešais Latvijas iedzīvotājs regulāri iepērkas internetā, veicot tiešsaistes pirkumus vismaz reizi mēnesī, liecina DPD sadarbībā ar “Kantar TNS” veiktā aptauja.
Lai gan kopējais tiešsaistē veikto pirkumu īpatsvars ir zemāks par Eiropas vidējo rādītāju, Latvijas iedzīvotāji uz eiropiešu fona izceļas ar biežo iepirkšanos ārzemju interneta veikalos. Aptaujas dati rāda, ka tiešsaistes pirkumu skaits no visiem Latvijā veiktajiem veido 5,5%, kas ir mazāk par Eiropas vidējo rādītāju (9,6%). Trīs visbiežāk internetā iegādātās preču kategorijas ir elektronika un augsto tehnoloģiju ierīces, skaistumkopšanas produkti, kā arī apģērbs un aksesuāri.
Pēdējā laikā gan arvien vairāk internetā tiek piedāvāts iegādāties arī pārtikas produktus. Pagaidām šajā jomā uzņēmējiem vēl ir plašas izaugsmes iespējas. Pirkt pārtiku internetā, neapgrūtinot sevi ar staigāšanu pa veikalu un nīkšanu rindās, Eiropā ir populāri jau sen, Latvijā cilvēki šo iespēju izmanto arvien biežāk.
Vairāk tomēr pērk veikalā
Bioloģiskā veikala “Zaļā zeme” saimnieki Mareks un Inga Gūtmaņi, kuri produkciju piedāvā arī interneta vietnē, atzīst: “Vēl ir plašas iespējas šo jomu attīstīt. Pašlaik noteikti lielākie ienākumi ir no veikala, nevis interneta piegādes.”
“DPD Latvija” aptaujātie norādījuši, ka internetā iegādātās preces visbiežāk saņem pasta nodaļā (67%), tad piegāde uz mājām (62%) un sūtījuma saņemšana automatizētajos paku termināļos vai paku izsniegšanas punktos (53%). Arī M. Gūtmanis atzīst, ka iecienīta ir sūtījumu izņemšana paku termināļos.
Svaigi.lv dibinātājas Diāna Dzindule un Elīna Novada jau no uzņēmuma pirmsākumiem kā galveno šī virtuālā tirgus priekšrocību uzsver produktu izsekojamību, jo katram tiek norādīts, kur tas ražots, audzēts, ir arī neliels apraksts par pašu saimniecību. “Pluss ir tas, ka produkti ir svaigi, jo tos neuzglabājam un darbojamies pēc pasūtījuma principa, tas ir, mēs saimniecībām pasūtām produktus pēc tam, kad pircēji pieprasījumus nodevuši mums. Tad saimniecības tos sāk gatavot un piegādā tik daudz, cik pasūtīts.”
Arī no ārzemēm
“Uzņēmumu dibinājām divatā, un katrai no mums stāsts, kā esam nonākušas līdz tīram Latvijas produktam ar zināmu izcelsmi, ir atšķirīgs, taču mūs vienoja vēlme ēst veselīgu un īstu Latvijas produktu,” par savu izvēli dibināt uzņēmumu šajā jomā stāsta tā īpašnieces. “Apkopojot mūsu un pircēju interesi un pasūtījumu paradumus, saprotam, ka neesam kļūdījušās,” viņas atzīst. D. Dzindule un E. Novada uzskata, ka arī Latvijā cilvēki ir gatavi iegādāties pārtiku internetā. Pirmajā darbības gadā apgrozījumu uzņēmējas vairāk nekā dubultojušas un plāno šādu pašu pieaugumu arī šogad. “Pircējs kļūst arvien izglītotāks par pārtiku un izvirza augstus kvalitātes standartus gan produktiem, gan saviem iepirkšanās paradumiem, tieši tādēļ iepirkšanās internetā kļūst par arvien ērtāku izvēli, kas ietaupa laiku, līdzekļus un sniedz iespēju saņemt augstas kvalitātes servisu,” spriež svaigi.lv īpašnieces.
“Interese par iepirkšanos internetā lēnām, bet aug,” atzīst arī zalazeme.eu īpašnieks M. Gūtmanis. Pamatā pasūtījumi esot no visas Latvijas, mazāk no Rīgas, jo tur šādu pakalpojumu piedāvā daudzi uzņēmēji. Vairāki pircēji bijuši arī no ārvalstīm. Pasūtītas tiek visdažādākās preces — iecienītāko klāstā noteikti ir bērnu pārtika, cilvēkus interesē arī ārstniecības un proteīna produkti. Savukārt svaigi.lv par īpaši populāriem pirkumiem sauc gaļas produktus, tāpat daudzi iegādājas lauku olas, bet nemainīgi bieži virtuālajos iepirkumu grozos nonāk sezonāli dārzeņi un augļi. ◆
Kategorijas
- Reklāmraksti
- Afiša
- Balles
- Izstādes
- Koncerti
- Teātris
- Citi pasākumi
- Sporta pasākumi
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Veselība
- Vaļasprieks
- Lietotāju raksti
- Latvijā un pasaulē
- Dzīve laukos
- Izglītība
- Operatīvie dienesti
- Novadu ziņas
- Aizkraukles novadā
- Jaunjelgavas novadā
- Kokneses novadā
- Neretas novada
- Pļaviņu novada
- Skrīveru novadā
- Vecumnieku novadā
- Viesītes novadā
- Sports
- Viedokļi/Komentāri
- Statiskas lapas
- Pazudis/atrasts
- Abonēšana
- "Staburaga" projektu raksti
- Kultūra