Staburags.lv ARHĪVS

Finanšu soļi, kas jāveic pirms aiziešanas no darba

.

2017. gada 15. februāris 00:00

125
Finanšu soļi, kas jāveic pirms aiziešanas no darba

Ilgi strādājot vienā un tajā pašā darbavietā, cilvēki bieži vien sāk ilgoties pēc pārmaiņām. Tas ir pilnīgi normāli un pat pozitīvi, jo alkas pēc pārmaiņām nozīmē alkas pēc izaugsmes un sevis pilnveidošanas, un ja jums rodas vēlme aiziet no darba, jo nesaskatāt tajā nekādu potenciālu, jums to vajadzētu darīt. Diemžēl lielākajai daļai cilvēku darbs ir vienīgais ienākumu avots, un aiziešana no tā nozīmē ienākumu zudumu uz nenoteiktu laiku. Mūsdienu straujajā ekonomikā nevar paredzēt, cik ilgā laikā izdosies atrast jaunu darbu, un, iespējams, ienākumi pilnībā izsīks, būs jāpārtiek no ātrajiem kredītiem jeb credit rapid, kas sabojās finansiālo situāciju vēl vairāk. Lai tā nenotiktu, pirms aiziešanas no darba ir jāveic sekojoši finanšu soļi.

1. Apspriediet savu lēmumu ar citiem
Ja jūs esat pilnīgi neatkarīgs cilvēks, tad šo soli varat arī izlaist, tomēr, ja jums ir partneris, bērni vai kāda cita apgādībā esoša persona, jums ir jāsaprot, ka jūsu lēmums ietekmēs arī viņus. Pirms aiziešanas no darba noteikti ir jāaprunājas ar visiem, kurus šis lēmums ietekmē. Protams, ja jums ir mazi bērni, kas no finansēm neko nesaprot, jums viņiem nav jājautā padoms, bet ir jāpaskaidro, ka, iespējams, kādu laiku naudas varētu būt mazāk. Jums ir arī jāapdomā, vai spēsit turpināt uzņemties finansiālo atbildību par saviem bērniem. Ja jums ir partneris, ar kuru dalāt izdevumus, jums ir jāapspriežas un jānoskaidro, vai viņš ir ar mieru uzņemties arī daļu no jūsu finansiālajām saistībām gadījumā, ja jaunā darba meklējumi ieilgs. Tikai tad, kad attiecības ar visiem ir noskaidrotas, varat sākt domāt par reālu aiziešanu no darba un savas dzīves pilnveidošanu.

2. Veidojiet uzkrājumus
Pirms darba uzteikšanas noteikti ir jāizveido uzkrājumi. Daudzi paļaujas uz to, ka viņiem tiks maksāts bezdarbnieka pabalsts, tāpēc liekus uzkrājumus neveido, taču ir jāsaprot, ka bezdarbnieka pabalsts ir mazāks nekā darba alga, turklāt, tas tiek maksāts tikai konkrētu laiku. Ir ļoti grūti uzreiz samazināt savus ikdienas tēriņus, tāpēc ir nepieciešama papildus nauda, lai neveidotos situācija, ka dzīvojat pāri saviem līdzekļiem. Tāpat ir jāsaprot, ka jaunā darba meklējumi var ieilgt, un tad tāpat būs nepieciešamība pēc naudas. Pirms ejat prom no darba, pārliecinieties, ka jums ir izveidots uzkrājumu fonds vismaz trīs vidējo mēnešalgu apmērā. Tas nodrošinās iespēju trīs mēnešus pilnībā iztikt bez ienākumiem, līdz ar to jums būs gana daudz laika, lai sameklētu vismaz pagaidu darbu. Ja jums vispār nav nekādu uzkrājumu, jūs nevarat domāt par darba pamešanu.

3. Pārplānojiet savu budžetu
Pat tad, ja jums ir uzkrājumi, pabalsts un kāds, kas jūs finansiāli atbalsta, jums ir jāsaprot, ka, visticamāk, tomēr būs jātaupa un jāpiedomā pie saviem tēriņiem. Tas nozīmē, ka ir jāpārplāno savs budžets, vai arī, ja jums budžetā plāna nav, tas ir jāizveido. Pierakstiet visus izdevumus un saprotiet, no kā jūs varat atteikties, lai samazinātu savus tēriņus. Meklējiet iespējas taupīt un gūt papildus ienākumus. Jums būs nepieciešams ļoti strauji mainīt savus ikdienas paradumus un pielāgoties mazākam ienākumu apjomam, tāpēc budžeta plāns ir ļoti svarīgs. Veidojot to, esiet pilnībā atklāts pret sevi un labāk izvēlieties mazliet pesimistiskāku scenāriju, nevis paļaujieties uz nejaušām varbūtībām, kā, piemēram, neplānotiem ienākumiem.

4. Nodrošiniet sev iespēju aizņemties naudu
Ir jāpieļauj iespēja, ka naudu varētu vajadzēt aizņemties. Labākais variants noteikti būtu aizņemties naudu no tuviniekiem, nevis oficiālām kreditēšanas iestādēm, taču jāpieļauj arī šāds variants. Pirms ejat prom no darba, piesakieties kredītlīnijai vai kredītkartei. Ja pieteiksities tajā brīdī, kad jums ir darbs, jums tā tiks piešķirta bez jebkādām problēmām un tāda veidā jūs sev nodrošināsit iespēju aizņemties naudu arī pēc tam, kad no darba būsit aizgājis, turklāt, uz samērā izdevīgiem nosacījumiem. Jūs nevarat paļauties uz ātrajiem kredītiem, jo credit rapid fara acte jeb ātrais kredīts bez darba vietas tiek piešķirts vien retos gadījumos, turklāt, ātrajiem kredītiem ir ļoti augstas procentu likmes un īsi atmaksas termiņi, kas var radīt problēmas ar kredīta apmaksu, jo īpaši tad, ja jūsu ienākumi ir samazināti.

Ja veiksit visas iepriekš minētās darbības, nevajadzētu rasties nopietnām finansiālām problēmām arī tad, ja kādu laiku dzīvosit bez darba, tomēr jāpatur prātā, ka šis laiks ir jāvelta aktīviem darba meklējumiem vai sevis pilnveidošanai. Jums ir vai nu jāceļ sava kvalifikācija, apmeklējot kursus un seminārus, vai arī aktīvi jāsūta darba pieteikumi darba devējiem. Galvenais ir nepieļaut, ka darba meklēšanas process pārāk ieilgst, jo tas var beigties patiešām bēdīgi, pat tad, ja iepriekš būsit visu saplānojis un parūpējies par savām finansēm.