Staburags.lv ARHĪVS

Valsts policija neatbilstošu protektora dziļumu konstatē 265 transportlīdzekļiem

Valsts policija neatbilstošu protektora dziļumu konstatē 265 transportlīdzekļiem

No 16. līdz 22. janvārim Valsts policija visā Latvijas teritorijā rīkoja reidu, lai pastiprināti pievērstu uzmanību transportlīdzekļu riepu protektora dziļumam. Pavisam pārbaudīts ap 9000 transportlīdzekļu, no kuriem 265 pārvietojās ar ziemai neatbilstošu riepu protektora dziļumu — mazāku par četriem milimetriem. Vairākos gadījumos transportlīdzekļiem tika konstatētas pat vasaras riepas.

Diemžēl daļai autovadītāju, kuri izdarījuši šādu pārkāpumu, bija nievājoša attieksme, policijas darbinieki sastapās ar dažādām atrunām. Dažkārt viņu redzējums par policijas darbu bija pat nihilistisks. Daži autovadītāji uzskata, ka, ņemot vērā Latvijas siltās ziemas, riepu protektora dziļumam neesot nozīmes.

Policijā secināts, ka daudzi autovadītāji paļaujas uz savām spējām savaldīt transportlīdzekli, taču pieredze diemžēl bieži liecina par pretējo. Kāds autovadītājs bija neizpratnē par to, kādēļ saņēmis administratīvā pārkāpuma protokolu, pārvietojoties ar riepām, kurām konstatēts trīs milimetru protektoru dziļums. Vadītājs policistiem oponēja, ka viņam taču ir džips un tādēļ nekas slikts nevarot notikt, jo transportlīdzeklis uz ceļa turas stabili.

Kāds autovadītājs, kurš, vadot transportlīdzekli ar neatbilstošu riepu protektora dziļumu, mēģināja policistam piedāvāja 15 eiro kukuli, lai viņam netiktu sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols. Par šo faktu pret vadītāju uzsākts kriminālprocess.

Apkopojot reida rezultātus, jāsecina, ka lielākais pārkāpēju skaits fiksēts tieši brīvdienās lauku reģionos uz mazākas nozīmes ceļiem. Tāpat arī liela daļa pārkāpumu fiksēti Pierīgā. Jāņem vērā, ka ziemā uz dažādu kategoriju ceļiem ir atšķirīgas uzturēšanas prasības un uz mazāk svarīgas nozīmes ceļiem var krāties sniega sega. Šādos apstākļos jo īpaši svarīgi parūpēties par laika apstākļiem atbilstošām riepām.

Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis uzsver: “Situācijās, kad transportlīdzekļiem tika fiksēts neatbilstošs riepu protektora dziļums, autovadītāji apdraudēja ne tikai sevi, bet arī līdzcilvēkus. Šāda situācija nav pieņemama! Fiksēto pārkāpēju skaits vēlreiz ir apliecinājums tam, ka lielā mērā atbildību par lielo negadījumu skaitu un to sekām ir jāuzņemas arī pašiem autovadītājiem. Viņiem  jāsaprot, ka automašīnu uz ceļa notur tikai četras mašīnas komponentes — tās ir riepas. Kontakta laukums ar ceļu ir tieši atkarīgs no protektora dziļuma, un pat tad tas ir tikai plaukstas platumā.”

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss nosaka, ka par tāda transportlīdzekļa izmantošanu ceļu satiksmē, kuram ir nepietiekams normatīvajos aktos noteiktais riepu protektora dziļums vai ir riepu bojājumi, kas apdraud satiksmes drošību, izsaka brīdinājumu vai piemēro naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no 15 līdz 55 eiro, bet par transportlīdzekļa ekspluatāciju atbildīgajai personai  — no 55 līdz 140 eiro, savukārt juridiskajai personai — no 70 līdz 700 eiro.

Valsts policija aicina ikvienu satiksmes dalībnieku būt atbildīgam un domāt par savu un līdzcilvēku drošību ceļu satiksmē. Lai arī reids ir noslēdzies, Valsts policija arī turpmāk turpinās aktīvi uzraudzīt ceļu satiksmi.