Staburags.lv ARHĪVS

Pļaviņu HES spēkstacijas augšējā bjefā uz ledus izlīst eļļa

Guna Mikasenoka

2017. gada 23. janvāris 16:08

620
Pļaviņu HES spēkstacijas augšējā bjefā uz ledus izlīst eļļa

Svētdien, 22. janvārī, pulksten 17.25 ugunsdzēsēji glābēji saņēma izsaukumu uz Pļaviņu HES, kur ūdenskrātuves augšējā bjefā no vecas transformatora ēkas bija radusies eļļas noplūde.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Aizkraukles daļas komandieris Guntars Laukazīle informē, ka izbrauca divas Aizkraukles ekipāžas. Eļļas dēļ bija iekrāsojies ledus, ugunsdzēsēji  glābēji ar motorzāģi izzāģēja ledu un izvietoja bonas, lai ierobežotu eļļas izplatīšanos. Pēc divām stundām viņi darbu pabeidza.

Pirmdien, 23. janvārī, ieradās SIA “EKO OSTA” pārstāvji, lai no ūdens virskārtas ar sūkni savāktu izlijušo eļļu. Viņi ugunsdzēsējus glābējus izsauca vēlreiz, jo pamanīja, ka eļļas pleķis izstiepies pa ledu gar krasta līniju apmēram 50 metru garumā un metra platumā.  Ugunsdzēsēji  glābēji atkal izzāģēja ledu un izvietoja bonas, lai ierobežotu eļļas izplatību, savukārt HES darbinieki centās eļļu savākt pie notekām. “Ledus ir diezgan biezs — ap 20 centimetru, tas arī aizkavēja eļļas izplatību. Vaļējā ūdenskrātuvē eļļa izplatītos ātri. Pēc aptuvenām aplēsēm, uz ledus varētu būt izlijis apmēram kubikmetrs eļļas,” stāsta Guntars Laukazīle.

Pēc Valsts vides dienesta (VVD) sabiedrisko attiecību speciālistes Marutas Buklevičas informācijas,  Pļaviņu hidroelektrostacijas (HES) teritorijā notikusi aptuveni divu kubikmetru eļļas noplūde no norakstīta lieljaudas transformatora, kas izraisījusi piesārņojumu un radījusi apdraudējumu videi.  22.janvāra pēcpusdienā Pļaviņu HES apsardze konstatēja eļļas noplūdi HES ūdenskrātuvē un paziņoja par to HES atbildīgajiem dienestiem.

Pļaviņu HES teritorijā, blakus ūdenskrātuvei, ilgstoši bija novietoti rezervē esoši, patlaban norakstīti divi lielas jaudas transformatori. Noplūde notika no viena transformatora izplešanās trauka, kura temperatūras devēja ligzdā bija izveidojusies plaisa. Noplūdes iemesls  tiek skaidrots.

Pēc Buklevičas paustā, pēc vietas apsekošanas konstatēts, ka sākotnēji tajā bija divi kubikmetri eļļas, kas ir noplūdusi un nonākusi lietus ūdens teknē, bet no turienes izplūdusi ūdenskrātuvē uz ledus. Rezultātā bija izveidojies apmēram 20 kvadrātmetrus piesārņots laukums. Teknē un uz ledus esošais sniegs daļēji darbojās kā sorbents. Pēc aptuveniem aprēķiniem, uz ledus varētu būt nonācis kubikmetrs transformatora eļļas.

VVD inspektori veic pārbaudi, lai noskaidrotu negadījuma iemeslus un videi nodarīto kaitējumu.