Staburags.lv ARHĪVS

Krievijas dopinga problēmas: kā tās ietekmē brāļu Dukuru izredzes?

.

2017. gada 23. janvāris 09:56

67
 Krievijas dopinga problēmas: kā tās ietekmē brāļu Dukuru izredzes?

Krievijas sportā arvien biežāk parādās arvien uzskatāmāki pierādījumi sistemātisku un valsts atbalstītu dopinga lietošanu. Neskarts nav palicis arī skeletons, kurā gan pagaidām Krievijas sportistiem piešķirtas tikai pagaidu diskvalifikācijas, bet nu atceltas arī tās. Cik ļoti šī visa dopinga ietekmē ne tik dominanti kā iepriekš sezonu uzsākušo brāļu Dukuru izredzes?

Pēdējos gados Martins Dukurs skeletona trasē bijis gandrīz nepārspēts un Pasaules kausu ieguvis jau septiņas reizes pēc kārtas, kas ir šī sporta veida rekords. Taču pašās svarīgākajās sacīkstēs - Soču olimpiskajās spēlēs - Martins palika otrais aiz mājinieku sportista Aleksandra Tretjakova. Jau toreiz notika klusāka un skaļāka sačukstēšanās, ka kaut kas varētu būt ne līdz galam tīrs, un pirms pāris nedēļām čuksti, baumas un apvainojumi pārvērtās reālā, lai arī īstermiņa diskvalifikācijā.
Tretjakovu un trīs krievu skeletonistes uz pagaidu laiku diskvalificēja Starptautiskā bobsleja un skeletona federācija (IBSF), kā iemeslu minot SOK uzsākto izmeklēšanu par dopinga pārkāpumiem Soču olimpiādē. Krievijas pārstāvji gan pierādīja, ka tikai izmeklēšanas uzsākšanas dēļ viņus atstādināt no sacensībām neesot pareizi, un IBSF diskvalifikāciju atcēla. Taču SOK izmeklēšana turpinās, un šaubu ēna pār Tretjakova turpmāku dalību skeletonā saglabājas.

Diskvalifikācijas dēļ Tretjakovs bija spiests izlaist PK posmu Altenbergā un zaudēja kopvērtējuma līdera godu, ko nu pārņēmis Martins Dukurs. "Triobet" sporta bukmeikeri norāda, ka Martina iespējas astoto reizi triumfēt Pasaules kausā šobrīd objektīvi vērtēt ir ar 70% iespējamību.

Savukārt Tomass Dukurs, kurš PK kopvērtējuma trijniekā sezonu pabeidzis piecus gadus pēc kārtas, šobrīd ir septītajā vietā. Bukmeikeri viņa izredzes sezonu noslēgt ar atkal vietu trijniekā vērtē ar 15% iespējamību, taču tas būs arī atkarīgs no Tretjakova piedalīšanās vai nepiedalīšanās sacensībās. Ja Tretjakovs izkritīs no atlikušo posmu dalībnieku saraksta, Tomasa Dukura iespējas iekļūt PK trijniekā "Triobet" uzskatos paaugstināsies līdz 25%.

Tuvākās sacensības skeletonā paredzētas šajā nedēļas nogalē Sanktmoricas trasē Šveicē, kur Tretjakovs, visticamāk, piedalīsies. Bukmeikeru piedāvātajās likmēs tieši viņš tiek uzskatīts par trešo galveno favorītu uz uzvaru šajā posmā. Ja titulētais krievu sportists nestartētu, šajā pozīcijā būtu Tomass Dukurs ar vēl trim citiem sportistiem, kamēr Martins, par spīti sezonas sākumā gūtajai "tikai" ceturtajai un piektajai vietai, tik un tā tiek uzskatīts par Šveices posmu izteiktu galveno favorītu. "Triobet" norāda, ka viņa uzvaras iespējamība ir 35%.

Skeletonā gan arī Pasaules kauss nereti nozīmē nedaudz mazāk kā sezonas kulminācija - pasaules čempionāts vai olimpiskās spēles. Olimpiāde būs vēl tikai pēc gada, un tur Martinam un Tomasam lielāko konkurenci atkal sastādīs mājinieks - dienvidkorejietis Sunbins Juns, kurš šobrīd PK kopvērtējumā ir otrais. Savukārt pasaules čempionāts šosezon bija paredzēts Krievijā, kur Tretjakovs noteikti būtu favorīts, taču IBSF nolēma, ka pastāvošo dopinga skandālu ēnā noskaidrot pasaules čempionu Sočos nebūtu pats labākais variants, un tika lemts pārcelt PČ uz Vāciju.

Vēl daudzskaitlīgāka Krievijas skeletonistu diskvalifikācija bija sieviešu konkurencē, kur uz brīdi tika atstādinātas veselas trīs krievu sportistes. Arī viņu sakarā vēl turpinās SOK izmeklēšana. Neviena no viņām PK kopvērtējumā šobrīd nav priekšā Latvijas pārstāvei Pasaules kausā Leldei Priedulēnai, tāpat arī vēl nevienā šīs sezonas posmā neviena Krievijas sportiste nav ieguvusi augstāku nekā Priedulēna. Taču Soču olimpiādē, par kurā veiktajiem pārkāpumiem krievu sportistes tiek apsūdzētas, Priedulēna ieņēma 14. vietu un visas trīs apsūdzētās Krievijas skeletonistes viņai bija priekšā, Jeļenai Ņikitinai arī iegūstot bronzas medaļu.