Staburags.lv ARHĪVS

Aizkrauklietes piparkūkas smaržo Velsā

Elita Brovacka

2016. gada 23. decembris 00:01

663
Aizkrauklietes piparkūkas smaržo Velsā

Piparkūku smarža mājās ienes svētku sajūtu — pārliecināta aizkraukliete Līga DrukaSmalkā. Vairāk nekā sešus gadus viņas mājas ir citā zemē, bet arī tur katrā adventes svētdienā un Ziemassvētkos smaržo tikko ceptas piparkūkas. Šogad ar tādām — latviešu gardajām — viņa cienās arī velsiešus.

Līga Druka-Smalkā pāris gadus pavadījusi Londonā, bet jau četrus gadus viņas un vīra Aivara mājas ir Velsas galvaspilsētā Kārdifā. Tur Līga, tāpat kā savulaik Latvijā, strādā ēdināšanas sfērā, jau 27 gadus viņa ir profesionāla pavāre.
Līga stāsta, ka Ziemassvētkos, cik vien sevi atceras, mājās allaž ceptas piparkūkas — tās cepa Līgas vecmāmiņa, krustmāte un arī mamma. “Protams, mīklu varēja nopirkt veikalā, un arī es, dzīvojot Latvijā, tā darīju,” stāsta viņa. “Pārceļoties uz Angliju, nekas cits neatlika, kā gatavot mīklu pašai, jo tur veikalā to nopirkt nevar.” Līga piebilst, ka arī zemē, kur viņa dzīvo, vietējiem nav sveša piparkūku garša, jo veikalos nopērkams kas līdzīgs — “Gingerbread cookies”, bet tās garšas ziņā nevar sacensties ar īstām latviešu piparkūkām.
Līga bilst, ka pašiem gatavot piparkūku mīklu nav tik sarežģīti, kā pirmajā mirklī šķiet. “Savu īpašo piparkūku mīklu gatavoju pēc izjūtām, nekad neizmantoju precīzas produktu proporcijas,” stāsta viņa. “Piparkūku mīklu gatavoju apmēram mēnesi pirms adventes laika, ievietoju ledusskapī, lai savelkas garšas un mīkla iegūst brīnišķīgu aromātu.” Adventes laikā viņas Kārdifas mājā ik svētdienu smaržo piparkūkas, un tās saimniece cep arī pirms Ziemassvētkiem.
Vai piparkūkas ir tradicionāls našķis arī velsiešu ģimenēs? “Diemžēl nē, viņiem šim laikam ir savi nacionālie ēdieni,” saka aizkraukliete.
Aizkraukliete stāsta, ka viņas ģimene, tāpat kā daudzas, kas mīt svešumā, Ziemassvētkos cenšas ievērot latviešu tradīcijas. Viņa svētku galdam jau laikus cenšas sagādāt tradicionālos ēdienus, piemēram, sautētus kāpostus, kurus kāda veikala īpašnieki pēc pasūtījuma piegādājuši turpat Kārdifā. Latviešu ģimenes Ziemassvētku vakaru svin 24. decembrī, bet velsiešiem Ziemassvētki ir 25. decembrī. Taču abām tautām vienojošs ir tas, ka šie ir ģimenes svētki, kuros svarīgi būt ar savējiem.
Kad jautāju, vai Līga domā atgriezties Latvijā, viņa teic: “Diemžēl patlaban tādas domas nav, es te jūtos ļoti labi. Nesen biju atvaļinājumā Latvijā un sajutos tikai kā viešņa, jo manas mājas ir te, Kārdifā. Valstī, kur domā par cilvēkiem, kur katram dod iespēju strādāt un dzīvot. Ne izdzīvot... Jā, varbūt te viss nav ideāli, bet manā mīļajā Latvijā vēl tālu līdz tādam dzīves līmenim.” Un padomājusi piebilst: “Bet nekad nesaki “nekad”! Varbūt kādreiz notiks brīnums un mums būs vēlme atgriezties, jo Latvijā tomēr aizvien dzīvo mani vecāki, abi mani dēli, mazmeita un radiņi.”

Līgas piparkūku recepte

Nepieciešams (apmēram 2,5 kg mīklas):
400 g sviesta, 4 olas, 400 g cukura, 400 g iesala ekstrakta, 200 g medus, tējkarote cepamā pulvera, apmēram 1 — 1,2 kg miltu, piparkūku garšvielu maisījums — melnie pipari, kardamons, kanēlis, krustnagliņas, muskatrieksts, kaltēta apelsīna miziņa, in­gvers, smaržīgie pipari līdzīgā daudzumā. Visas šīs garšvielas smalki samaļ, mīklai pievieno vienu ēdamkaroti gatava maisījuma. (Garšvielas var sajaukt pēc savām sajūtām un pievienot vairāk, ja vēlas “kreptīgākas” piparkūkas, tikai pārcensties nevajadzētu.)Ola piparkūku pārziešanai.
Cukura glazūrai:
olas baltums, 200 g pūdercukura, nedaudz citrona sulas.
1) Sviestu liek katlā un uz mazas uguns izkausē. Pievieno cukuru, medu un iesala ekstraktu. Ar koka karoti lēni maisa, līdz cukurs izkusis. Neuzvārīt! Pie siltās masas pievieno ¾ miltu, cepamo pulveri, garšvielas un olas. Masu rūpīgi samaisa (ja ir mikseris, puto lēnām, lietojot vienu putojamo dakšiņu). Mīklu atdzesē, līdz tā kļūst patīkami silta un to var mīcīt rokām.
2) Atlikušos miltus izber uz galda, uzliek padzisušo mīklu un mīca, kamēr mīkla vairs nelīp pie rokām. Sākumā masa ir ļoti lipīga, bet, kad tā kārtīgi izmīcīta, kļūst gluda un vijīga. Ja nepieciešams, var pievienot vairāk miltu. Mīklu sadala gabalos, ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī. Pirms cepšanas izņem un istabas temperatūrā ļauj mīklai sasilt.
3) Mīklu izrullē apmēram 1 milimetru plānu un ar formiņām spiež figūras.
4) Uz plāts uzklāj cepamo papīru, sarindo piparkūkas. Tās pārsmērē ar sakultu olu.
5) Ja vēlas, piparkūkas dekorē ar magoņu sēkliņām, riekstiem, mandelēm vai krāsainiem cukura dekoriem.
6) Cep 180 grādu temperatūrā apmēram 10 minūtes, līdz piparkūkas kļūst skaisti brūnas.
7) Gatavo glazūru: sakuļ olas baltumu stingrās putās, pakāpeniski pievienojot pūdercukuru un citrona sulu. Glazūra gatava, kad tā kļūst sniegbalta un labi veidojama.
8) Dekorē jau izceptas un atdzisušas piparkūkas. Izmanto turziņu, kam nogriezts stūrītis, vai ar sviesta nazi noziež piparkūkas ar glazūru un pārkaisa ar grauzdētiem, sasmalcinātiem riekstiem. Atstāj uz pāris stundām, līdz glazūra sacietējusi.