Staburags.lv ARHĪVS

Vai kredīti vienmēr ir vērtējami negatīvi?

.

2016. gada 16. novembris 00:00

46
Vai kredīti vienmēr ir vērtējami negatīvi?

Kredīti paši par sevi gandrīz vienmēr tiek uzskatīti par kaut ko negatīvu. Cilvēki vienmēr cenšas izkļūt no tiem vai vismaz pēc iespējas ātrāk tos samazināt, lai finansiālā situācija atkal būtu vērtējam kā stabila, taču vai tiešām kredīta esamība obligāti nozīmē to, ka finansiālā situācija ir slikta? Protams, nebanku kredīti, kas tiek piešķirti gandrīz visiem bez nopietnas ienākumu un izdevumu pārbaudes, tiešām vairumā gadījumu ir vērtējami negatīvi, jo tie tiek ņemti vieglprātīgi, bet vai arī ilgtermiņa kredīti, kas paredzēti nopietniem mērķiem, ir vērtējami negatīvi, un no tiem visiem spēkiem vajadzētu censties atbrīvoties?

Protams, nav viennozīmīgas atbildes uz šiem jautājumiem, jo katrs cilvēks tomēr uz kredītiem un finansēm kopumā skatās atšķirīgi, bet pirms izdarāt savus secinājumus, kārtīgi apdomājiet, vai kredīti, kurus spējat apmaksāt un kuri būtiski nesamazina naudas daudzumu un dzīves kvalitāti, spēj jums nodarīt kaut ko ļaunu? Lai saprastu vai kredīts ir labs vai slikts, atbildiet uz diviem jautājumiem.

Pirmais jautājums, uz kuru jāatbild -  vai kredīts ir pagaidu saistības, vai tomēr jūsu dzīvesveids? Lielākā daļa cilvēku uzņemas kredītsaistības vairākas reizes savā dzīvē. Vismaz studiju kredīts un hipotekārais kredīts bieži vien ir pamata vajadzība, bet ir atšķirība starp kredīta ņemšanu konkrētu mērķu sasniegšanai vai arī ikdienas vajadzību nodrošināšanai. Katram kredītam ir atmaksas termiņš un grafiks. Ja viss pēc tā tiek rūpīgi maksāts, izmantojot savus regulāros ienākumus, nav nekādas vajadzības uztraukties par tā esamību. Savukārt, ja kredīti tiek ņemti viens pēc otra, lai segtu iepriekšējās parādsaistības, tas vairs nav labi. Arī regulāra kredītkartes izmantošana un parāda uzturēšana nav vērtējama pozitīvi un nav uzskatāma par labu praksi. Tātad, ja vienas kredītsaistības neliek uzņemties citas, un viss tiek kontrolēts, nav pamata bažām par savu finansiālo stāvokli. Tas ir labs un stabils arī ar visu kredītu.

Otrais jautājums, uz kuru jāatbild – kāds ir ieguvums no šī kredīta un vai tas ir tā vērts? Piemēram, ja runājam par jau pieminēto studiju kredītu, tad, visticamāk, tas būs tā vērts, jo šis kredīts ir ieguldījums nākotnē. Tas ļaus pelnīt vairāk un darīt to, kas jums patīk un padodas. Arī hipotekārais kredīts vairumā gadījumu ir labs ieguldījums, jo mājokļa iegāde ilgtermiņā ir izdevīgāka par īrēšanu, turklāt, tas sniedz stabilitātes sajūtu. Ir arī daudz citu gadījumu, kad mērķis, kādam kredīts ir paredzēts, ir gana nozīmīgs, lai nešaubītos par tā nepieciešamību, bet vairumā gadījumu kredīti tomēr tiek ņemti dažādu vēlmju apmierināšanai. Piemēram, dažādu lietu iegādei vai pat ceļojumiem un izklaidēm. Ir rūpīgi jāizvērtē, vai šīs kredītsaistības, ko uzņematies, ir tā vērtas. Kredīts tomēr ir nopietns darījums, tāpēc kredītu ņemšana nebūtisku mērķu sasniegšanai tiešām ir vērtējama negatīvi.

Tātad varam secināt, ka ne visi kredīti ir vērtējami negatīvi. Ja kredīts jums netraucē pilnvērtīgi dzīvot un ieguvums no tā ir krietni vērtīgāks par atmaksājamo summu, par to nav jāuztraucas un nav jāpieliek visi pūliņi, lai no tā pēc iespējas ātrāk tiktu vaļā. Savukārt, ja kredīti tiek neapdomīgi ņemti viens pēc otra, un tie ir kļuvuši par neatņemamu dzīves sastāvdaļu, domājiet, kā no šī parādu jūga izkļūt. Izmantojiet tādu pakalpojumu kā kredītu apvienošana, lai visus parādus apvienotu vienā, un dzīvojiet pieticīgi, līdz esat pilnībā no tiem atbrīvojušies.