Staburags.lv ARHĪVS

Iesnu laiks ir klāt!

LIENE ANDERSONE-KOLOSOVA

2016. gada 25. oktobris 11:00

90
Iesnu laiks ir klāt!

Iesnas ir simptoms, kas rudens un ziemas, ziemas un pavasara starpsezonā komentārus neprasa. Ģimenes ārste Inese Cēbere norāda, ka aktīvā rudens iesnu sezona šogad sākusies pirms apmēram mēneša. Ar iesnām, kas nāk komplektā ar kairinošu, sausu klepu, pie ģimenes ār­stiem un aptiekās pēc pirmās palīdzības medikamentiem vēršas daudzi pacienti, jo tās sagādā nepatīkamas sajūtas.

Akūtas iesnas tiek uzskatītas par pasaulē izplatītāko slimību. To galvenais iemesls ir saaukstēšanās. Auk­stums samazina cilvēka dabisko pretošanās spēju gaisā mītošajiem mikroorganismiem, jo īpaši vīrusiem. Ģimenes ārste Astra Miķelsone mājaslapā Vesels.lv norāda: “Izpētīts, ka vidēji cilvēks sava mūža laikā iesnains aizvada trīs līdz četrus gadus un ka šo saslimšanu var izraisīt vairāk nekā 200 vīrusu.”

Tā kā iesnas ir deguna gļotādas iekaisums, to laikā deguns ir pietūcis, apsārtis, var būt novērojama arī ķermeņa temperatūras paaugstināšanās, galvassāpes. Cilvēks kairinājuma dēļ šķauda, ir apgrūtināta elpošana caur degunu, parādās izdalījumi.

“Ja deguns ir aizlikts un tek un parādās stipri izdalījumi, tad ir kaut kas jādara lietas labā, lai iesnas neaizietu plašumā un nekļūtu stiprākas. Protams, ir cilvēki, kuriem iesnas pāriet tāpat, neko nedarot. Viss atkarīgs no tā, kā cilvēks jūtas, kāda viņam ir pašsajūta,” tā ģimenes ārste.

Vienlaikus daktere norāda, ka iesnas mēdz būt gan hroniskas, gan alerģiskas. Arī vasarā cilvēki saķer iesnas, bet tās rodas, piemēram, no gaisa kondicionieriem. “Iesnas ir arī gripas vadones. Un prognozēts, ka šogad gripa pie mums, Latvijā, varētu sākties oktobra beigās, novembra sākumā. Taču pasaulē tā jau sākusies,” informē speciāliste.

Visu rakstu lasiet "Staburaga" 25. oktobra numurā vai e versijā šeit.