Staburags.lv ARHĪVS

Pļaviņu lasītāji tiekas ar jauno rakstnieci Elizabeti Eglīti

plavinunovads.lv

2016. gada 5. oktobris 15:25

257
Pļaviņu lasītāji tiekas ar jauno rakstnieci Elizabeti Eglīti

Pļaviņās pēc novada bibliotēkas uzaicinājuma viesojās jaunā rakstniece Elizabete Eglīte, lai tiktos ar lasīšanas veicināšanas programmas “Bērnu, jauniešu, vecāku žūrija” lasītājiem Pļaviņu novada ģimnāzijā. Pļaviņu novada bibliotēka šogad pirmo gadu iesaistījusies šajā projektā, tā kā bibliotēku apmeklē arī gana daudz lasītāju jauniešu, kuri savā brīvajā laikā izvēlas grāmatu.

Elizabetes Eglītes (tas gan ir literārais pseidonīms) pirmais romāns “Tikšanās laikā” radies aiz vēlmes pamēģināt pašai  rakstīt, uz ko rosināja lasītās grāmatas un  arī zināmā mērā skolas laikā veiktais pētījums par rakstnieces Annas Skaidrītes Gailītes daiļradi: kā būtu uzrakstīt skaistu mīlasstāstu? Rakstīšanas process aizrāva un rezultātā tapa apjomīgs manuskripts – romāns par jauniešiem: sešpadsmitgadīgo Eleonoru, kura uzsākusi mācības vidusskolā, viņas biedriem un patīkami atšķirīgo Nikolausu, ar kuru galvenā varone iepazīstas, pastaigājoties pa Krustpils pils un netālās baznīcas apkārtni. Izrādās, ka pie baznīcas sētas mūra ir neparasta vieta – caurums laiktelpā, kas ļauj satikties mūsdienu meitenei ar puisi no 19. gadsimta – jauno Kreicburgas pils baronu, reālu vēsturisku personu Nikolausu fon Korfu. Kāds no Elizabetes senčiem strādājis pie Krustpils barona par kučieri, bet varbūt arī ir tā, ka to, kā mums pietrūkst apkārtējā pasaulē, mēs varam radīt iztēlē – šī brīnišķīgā dāvana piemīt ikvienam no mums.

Pati rakstniece atzīst, ka pieskaita sevi pie tiem, kurus interesē pagātne, jo nākotne ar tehnoloģiju attīstību kā likumsakarību liekas viegli prognozējama  un ne tik interesanta. Taču romāna varone Eleonora, nonākot pagātnē, necenšas mainīt nākotni. Lai arī kā lasītājam gribas vilkt paralēles tekstam ar autores personīgo pieredzi, tomēr viņa uzskata, ka nedrīkst likt vienlīdzības zīmi starp autora personīgi piedzīvoto un viņa radīto darbu: tikai 5-10 procenti romānā ir no pašas Elizabetes vidusskolas laika dzīves un, ja arī kaut kas no visa tēlotā ir pašas izdzīvots, tad vājās krāsas ir krietni spilgtinātas.

Elizabete pastāstīja arī par gana garo laiku no 2012. gada beigām līdz 2015. gada vasarai, kad aprakstītās 500 lapaspuses ietilpīgā kartona kastē pārtapa pievilcīgi noformētā grāmatā, kuru klajā laida apgāds “Zvaigzne ABC”. Šis periods bija ne tikai garš, bet arī sarežģīts un gribasspēka mobilizāciju prasošs – darbs pie romāna jau kopā ar literāro redaktori Lauru Dreiži, lasot ieteiktos labojumus; tos akceptējot vai arī noraidot un pamatojot. Darbs saņēma veicināšanas prēmiju bērnu un jauniešu oriģinālliteratūras konkursā “Zvaigznes grāmata”. Rakstīšana brīvbrīžos starp mācībām bija Elizabetes skolas laika lielais noslēpums,  par kuru nezināja ne draugi, ne klasesbiedri, ne skolotāji.  Kad noslēpums sāka atklāties pēc romāna iznākšanas, emocijas tiem, kuri Elizabeti pazina ikdienā, bija visdažādākās, prieku un aizvainojumu ieskaitot.

Tagad meitene ir jau ieguvusi bakalaura grādu filoloģijas zinātnēs un turpina studēt tālāk maģistrantūrā, atzīstot, ka iegūtās zināšanas ir radījušas vēl vērtējošāku un skrupulozāku  attieksmi pret katru uzrakstīto teikumu. Pati viņa labprāt brīvajos brīžos lasa, vismīļāk jau fantāzijas un fantastikas žanra darbus; lasa arī angļu valodā un pieļauj, ka varētu arī pati tulkot romānu “Tikšanās laikā” šajā valodā, lai paplašinātu romāna lasītāju loku.

Tikšanās ar 22 gadus jauno rakstnieci Elizabeti Eglīti bija interesanta un rosinoša gan uz lasīšanu, gan rakstīšanu pašiem. Novada bibliotēkas galvenā bibliotekāre Vita Silvestrova bija sagatavojusi ieskatu lasīšanas veicināšanas programmas vēsturē un iepazīstināja ar grāmatām, kuras Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas lasāmsarakstam izvēlējušies eksperti. Novada bibliotēku bibliotekāri priecāsies par ikvienu jaunieti, kurš atnāks uz bibliotēku, jo būs nolēmis izvēlēties grāmatu savam brīvajam laikam. Varbūt tas būs romantiskais mīlastāsts “Tikšanās laikā”, kuru uzrakstījusi Elizabete Eglīte.

Ineta Grandāne,  Pļaviņu novada bibliotēka