Staburags.lv ARHĪVS

Mildronāta izstrādātājs rada līdzekli alkohola atkarības mazināšanai

Gunita Gaide

2016. gada 27. septembris 11:15

1748
 Mildronāta izstrādātājs rada līdzekli alkohola atkarības mazināšanai

Pasaulē un arī Latvijā alkoholisms ir ļoti aktuāla un smaga problēma, kas apdraud arī nācijas. Latvijas Organiskās sintēzes  institūta zinātnieki profesora Ivara Kalviņa, kurš savulaik izstrādāja preparātu Mildronāts,  vadībā, ir devuši savu ieguldījumu alkohola problēmas risināšanā – radījuši jaunu dabas vielu līdzekli degradējošās tieksmes samazināšanai.

Īpaši bijušajās Padomju Savienības valstīs, tai skaitā Latvijā, ir ierasts alkoholisma ārstēšanai izmantot medikamentus, kas burtiski saindē organismu. Tad, ja  medikamentu lietošanas kursa laikā cilvēks sāk dzert alkoholu, viņu moka vemšana un citas ļoti nepatīkamas blaknes.  "Es uzskatu, ka šāda ārstēšana ir  nehumāna," uzsver Latvijas Organiskās sintēzes institūta Zinātniskās padomes priekšsēdētājs, Latvijas Zinātņu akadēmijas īstenais loceklis Ivars Kalviņš.  Tāpēc Latvijas zinātnieki  izstrādāja līdzekli alkohola  atkarības mazināšanai ar atšķirīgu ideju - lai cilvēks periodā, kad atbrīvojas no alkohola atkarības, justos nevis slikti, bet tieši otrādi – labi garīgi, emocionāli un fiziski.

Iedziļinoties organisma bioķīmiskajos procesos, atkarību cilvēkam izraisa alkohola  radīts bojājums smadzenēs, kā rezultātā bez alkohola smadzenēs un organismā vairs nenotiek  noteikti bioķīmiskie procesi - netiek sintezēti tautas valodā dēvētie laimes hormoni, kas ir  nepieciešami, lai cilvēks justos  dzīvespriecīgs, viņam būtu enerģija, dzīves mērķi, motivācija.

Lietojot alkoholu, šo laimes hormonu sintēze tiek mākslīgi stimulēta, un tieši tādēļ cilvēks nonāk alkohola atkarībā.

Latvijas zinātnieku izstrādātajā  preparātā esošās dabas augu bioloģiski aktīvās vielas  iedarbojas uz smadzenēm, veicinot dabisku laimes hormonu sintēzi, kā arī atveseļojoši iedarbojas  uz  alkohola  bojātajām organisma sistēmām - nervu sistēmu, aknām, gremošanas sistēmu, atjauno organisma imūnsistēmu.

Profesors Ivars Kalviņš pamato: "Cilvēks visbiežāk lieto alkoholu tāpēc, ka jūtas slikti, un mēģina no  šī stāvokļa aizbēgt. Tiklīdz viņam tiek dota iespēja justies labāk nekā vakar – prāts ir mierīgs un skaidrs, mundrs garastāvoklis, laba pašsajūta,  tad arī dabiski samazinās tieksme apreibināties ar alkoholu.

Protams, ļoti svarīgs ir arī sociālais faktors. Ja cilvēkam būs draugu kompānija, kuru vienīgā interese ir cilāt glāzīti, tas parasti ļoti velk atpakaļ."

Profesors arī uzsver :"Zinātnieku  radītais preparāts ir apliecinājums tam, ka  esam orientējušies ne tikai uz zāļu vielu sintēzi, bet arī ļoti labi orientējamies tajā potenciālā, kas ir dabas augos un dzīvniekos, un labprāt  palīdzētu Latvijai attīstīties arī šajā virzienā."

Latvijas Organiskās  sintēzes institūts starptautisko vērtētāju vērtējumā ir pasaules līderis, pazīstams ar savu efektivitāti, ātrumu un kvalitāti, sasniedzot tādu pašu un  pat augstāku līmeni kā  starptautiskas un ļoti labi finansētas farmācijas kompānijas.