Staburags.lv ARHĪVS

Bērna zobi — vecāku atbildība

LIENE ANDERSONE-KOLOSOVA

2016. gada 27. septembris 11:02

245
Bērna zobi — vecāku atbildība

Higiēna, regulāras vizītes pie zobārsta un pareizs uzturs ir galvenie veselas mutes stūrakmeņi — uzsver zobārstes Valentīna Hrikina un Vera Gņedova. Dakteres novērojušas, ka ar katru gadu bērnu mutes veselība pasliktinās un vizīšu laikā mazie pacienti ir pārāk nobijušies. Panākt, lai mazuļi nebaidītos no zobārsta, iemācīt tiem pareizi tīrīt zobus, rūpēties par mutes un zobu veselību var tikai
vecāki.

“Ja salīdzina, kādi bērniem bija zobi agrāk un tagad, tad esam secinājušas — zobi ir daudz vairāk bojāti jau agrīnā vecumā,” novērojusi V. Hrikina, kura bērniem zobus ār­stē 30 gadu.

“Ja atnāk divgadnieks vai trīsgadnieks ar pilnīgi veseliem zobiem, tad tas ir liels brīnums,” papildina zobārste ar 33 gadu stāžu V. Gņedova. Biežāk esot tā, ka bērnam tik tikko iznācis zobiņš, tikai redzams mazs gabaliņš no zoba kronīša, un jau bojāts. “Un mēs tādā gadījumā zobam neko nedrīkstam darīt, ja nav izaugusi sakne,” norāda V. Hrikina.

“Kas pie tā vainojams? Barošana, uzturs. Bērnus mūsdienās ilgi baro ar krūti. Vecākiem, mammai tā ir vieglāk — bērns pie krūts, ir kluss, bet tas dara zobiem tikai sliktu. Krūts barošana būtu jābeidz, tiklīdz sāk nākt zobiņi. Tas ir vidēji sešu līdz astoņu mēnešu vecumā. Tad bērnam jāsāk arī ēst ēdienu. Esam novērojušas, ka bērni vairs negrauž veselus burkānus un ābolus — viss ir sarīvēts vai putriņās. Bērni neēd gaļu, uzturs viņiem pārsvarā ir salds vai saldināts. Tāpat dzert pārsvarā iedod kaut ko saldinātu — limonādi vai sulu, nevis parastu, tīru ūdeni. Daudzi ēdieni ir tādi, kas pielīp pie zobiem, piemēram, ogļhidrātiem bagāts ēdiens — putras, saldinātās pārslas, ko ēd ar pienu, čipsi. Šajos ēdienos ir skābes, kas zobus ēd kopā. Un tad vecāki brīnās, kāpēc tik slikti zobi!” novērojusi V. Hrikina. Esot pat gadījumi, kad uz vizīti mazais pacients ierodas ar limonādes pudeli rokās. Vecāki atbildot, ka mazais grib, un neaizdomājoties, ko dzēriens nodara zobu emaljai. Arī uz nakti dot cepumiņus nav ieteicams.

Visu rakstu  lasiet "Staburaga" 27. septembra numurā.