Staburags.lv ARHĪVS

Finanšu mērķi, kurus sasniegt līdz gada beigām

.

2016. gada 12. jūlijs 10:33

78
Finanšu mērķi, kurus sasniegt līdz gada beigām

Nav jāgaida Jaunais gads, lai, kā jau ierasts, apņemtos jaunā gada laikā uzlabot savu finanšu situāciju. Tiesa gan, lielākā daļa 2016. gada ir jau pagājusi, bet laikā no šī brīža līdz 2016. gada beigām jums ir visas iespējas pietuvoties saviem finanšu mērķiem vai pat sasniegt tos. Turpinājumā iepazīstieties ar pāris finanšu mērķiem, kurus ikvienam no mums ir iespēja sasniegt pāris mēnešu laikā.

Izveidot budžeta plānu

Ja jūs nesekojat līdzi savu finanšu plūsmai vai ja jums ir grūtības atbrīvoties no kredītsaistībām vai izveidot naudas iekrājumus, ir pēdējais laiks izveidot nopietnu, bet pārskatāmu budžeta plānu. Tas var būt tik vienkāršs vai tik detalizēts, cik vien jūs vēlaties, bet sekošana savu ienākumu un izdevumu plūsmai, nemainīgo izdevumu noteikšana, kā arī plānošana, ko iesākt ar brīvajiem līdzekļiem, var padarīt jūsu ikdienas finanšu lēmumu pieņemšanu daudz vienkāršāku.

Samazināt savus tēriņus

Ja savu tēriņu samazināšana būtu tik vienkārša, lielai daļai cilvēku nebūtu kredīti, piemēram, ātrais kredīts internetā. Neskatoties uz to, ka tas nav viegli, ir ieteicams laiku pa laikam izvērtēt savus naudas tērēšanas paradumus, lai saprastu, vai tos nav nepieciešams pamainīt, tādējādi samazinot arī savus izdevumus. Piemēram, ja jums ir sporta zāles abonements, izvērtējiet, cik bieži jūs to apmeklējat. Varbūt jūs to apmeklējat tik reti, ka no tā vajadzētu atteikties. Atteikšanās no vienas izdevumu pozīcijas atbrīvo vietu citai izdevumu pozīcijai vai, vēl labāk, palielina brīvos līdzekļus, kas var tikt novirzīti lietderīgākiem mērķiem. Tāpat pārskatiet arī nemainīgos izdevumus – varbūt jūs varat, piemēram, konsolidēt savus kredītus vai nomainīt apdrošināšanas kompāniju.

Uzrakstiet testamentu

Liela daļa cilvēku atliek testamenta rakstīšanu uz pēdējo brīdi, nereti to tā arī nepaspējot uzrakstīt. Ja tuvāko pāris mēnešu laikā jūs vēlaties paveikt kaut ko svarīgu, kas saistīts ar jūsu finanšu situāciju, uzrakstiet testamentu. Ja jums jau ir testaments, pārskatiet to, lai saprastu, vai tajā nav nepieciešams ieviest kādas korekcijas.

Uzlabojiet savu kredītvēsturi

Kredītvēsture no pozitīvas uz negatīvu var mainīties vienā acumirklī – pietiek ar pāris nokavētiem vai izlaistiem kredītmaksājumiem, kad mūsu kredītvēsture ir jau sabojāta. Šī iemesla dēļ kredīts ar sliktu kredītvēsturi mūsdienās nav nekāds retums. Var paiet vairāki mēneši vai pat gadi, līdz kredītņēmējam izdodas kaut kādā veidā uzlabot savu kredītvēsturi. Vienīgais risinājums ir parādu atmaksa, un jo ātrāk, jo labāk. Tomēr arī parādu atmaksa nespēj uzlabot kredītvēsturi nekavējoties – informācija par kavētu maksājumu Kredītu reģistrā saglabājas vēl 5 gadus pēc parādu atmaksas, bet, ja parādi netiek atmaksāti, informācija saglabājas 10 gadus. Jo senākā pagātnē paliks kavētais maksājums, jo mazāk tas tiks ņemts vērā. Ja ir gadījies nokavēt kredītmaksājumus, turpmākos maksājumus centieties veikt laikā, jo tas neapšaubāmi uzlabos jūsu kredītvēsturi.

Palieliniet savus iekrājumus

Nez, kādēļ vairums cilvēku iedomājas, ka, lai izveidotu iekrājumus, ir nepieciešamas lielas naudas summas. Lieki piebilst, ka tā nav taisnība. Pietiek taču ik mēnesi atlikt, piemēram, 10 eiro, lai gada laikā izveidotu iekrājumus 120 eiro apmērā. Ja vēlaties sakrāt vairāk naudas, ik mēnesi atlieciet lielāku naudas summu. Šādi iekrājumi ne vienu reizi vien paglābs jūs no parādiem vai nepieciešamības aizņemties naudu no kāda drauga, radinieka vai kredītdevēja. Iekrājumi sniedz rīcības brīvību, jo iekrātie līdzekļi ir jūsu personīgie līdzekļi, kas neuzliek nekādus pienākumus, un, atšķirībā no kredītiem, kuriem tiek piemēroti arī procentu maksājumi, neko nemaksā.