Staburags.lv ARHĪVS

Daugavas milzenis Porziņģa augumā

Guna Skaistkalne

2016. gada 9. jūnijs 06:28

9873
Daugavas milzenis Porziņģa augumā

Nu Daugavā ir par vienu milzu samu mazāk. Pirmdien klintainietis Jānis Ritums, pārbaudot Daugavā ielikto murdu, atklājis, ka tajā iekļuvis viens pamatīgs ūsainis — 2,20 metru garš un 69 kilogramus smags sams.

Jānis Ritums ir makšķernieks ar lielu pieredzi. “Esmu individuālists, makšķerēju savam priekam, sacensībās nepiedalos, esmu pats par sevi,” īsi sevi raksturo Jānis, kurš par izrādīto lielo uzmanību pēc iespaidīgā loma ir mazliet samulsis. Viņš arī uzsver, ka nav nekāds maluzvejnieks, un rāda zvejas atļauju iekšējos ūdeņos, kas apliecina, ka Jānim ir tiesības iegūt zivis pašpatēriņam ar vienu murdu Pļaviņu ūdenskrātuvē Klintaines pagastā.

“Ieliku murdu un katru dienu gāju pārbaudīt. Kad kārtējo reizi pirmdien to pārbaudīju, sapratu, ka tajā iekļuvis kas milzīgs. Iespējams, tas noticis iepriekšējā vakarā vai naktī, jo sams jau bija saguris un, ceļot laivā, īpaši necīnījās,” stāsta Jānis. Ievilcis lielo zivi laivā, Jānis īrās uz krastu, kur zvanīja draugiem, lai brauc palīgā milzeni izcelt un aizgādāt uz kādu vietu, kur to var notīrīt, nomērīt un nosvērt. Izrādījās, sams ir 2,20 metru garš un 69 kilogramus smags.

Tie, kas Jāni pazīst un palīdzēja izcelt krastā lielo zivi, atklāj, ka šis klintainietim neesot lielākais ķēriens. Jautāts par to, Jānis atbild, ka vajag zināt, kur un kā tos murdus likt, un piekodina, lai nenorādu konkrētu vietu, kur milzenis noķerts. Jo izrādās, ka tajā pašā vietā ar to pašu murdu pirms dažiem gadiem par Jāņa lomu kļuvis 86 kilogramus smags sams. Būtu Latvijas rekorda cienīgs loms, taču laikam jau makšķernieks nolēmis ar šādu ķērienu īpaši neplātīties, jo šobrīd Latvijā oficiāli reģistrētais rekordsams ir 2,42 metrus garš un 84 kilogramus smags. Tas izvilkts 2010. gadā Daugavā lejpus Pļaviņu HES.