Staburags.lv ARHĪVS

Skaistām kājām pa dzīvi

Agnese Leiburga

2016. gada 7. jūnijs 18:08

279
Skaistām kājām pa dzīvi

Nogurušas un sāpošas kājas dienas beigās var būt pirmais apliecinājums sliktai venozajai asinsritei.  Nereti nogurušas kājas cilvēki neuzskata par problēmu, kuras dēļ būtu jākonsultējas ar ārstu. Taču, iespējams, efektīvi ārstēšanas ieteikumi varētu palīdzēt apturēt problēmas progresēšanu un novērst komplikācijas. Tomēr nereti ar profilaktiskiem paņēmieniem nepietiek.

“Hroniska venoza mazspēja ir kāju vēnu saslimšana, kas ietver nevis vienu simptomu, bet to kopumu — paplašinātas vēnas, smaguma sajūtu un nogurumu kājās, tūsku un ādas pārmaiņas, kas noved pie trofisku čūlu veidošanās. Reizēm var būt arī sāpes,” skaidro Jelgavas poliklīnikas ķirurgi flebologi Jurijs Stepanovs un Sergejs Skrjabins.

Uz jautājumu, vai paplašinātas vēnas nozīmē, ka apakšstilba iekšpusē tās redzamas kā vīnogu ķekars, kas izspīlē ādu, ārsti atzīst — tā tas ir jau noteiktā slimības stadijā. Taču sākumposmā vēnas var nebūt saskatāmas, kaut arī ir sūdzības par pastāvīgu tūsku un nogurumu kājās. Vēršoties pie flebologa un veicot vēnu duplekssonogrāfiju, būs iespējams noskaidrot, vai šie simptomi liecina par hronisku venozu mazspēju, un nekavējoties sākt ārstēšanu. Jārēķinās, ka, to nedarot, slimība progresēs, jo īpaši vasarā.

Parasti vēnu ārstēšana ir dažādu metožu kombinācija, kas ietver gan ķirurģiju, gan kompresijas terapiju, gan skleroterapiju, gan medikamentozo terapiju. Tikai ārsts flebologs vislabāk var izlemt, kurā gadījumā tieši kādas metodes izmantot. Speciālisti mierina, ka ne vienmēr vizuāli paplašinātas vēnas jāoperē, jo bieži tā ir tikai kosmētiska vaina un bezsimptomātiska.

Visu rakstu lasiet "Staburaga" 7. maija numurā.