Staburags.lv ARHĪVS

Laba imunitāte nepasargā no ērču encefalīta

.

2016. gada 27. maijs 00:00

56
Laba imunitāte nepasargā no ērču encefalīta

Nevakcinēšanos pret ērču encefalītu Latvijā bieži pamato ar ļoti aplamu un dzīvelīgu mītu – labu imunitāti. Cilvēki nezina, ka, attiecībā uz neprognozējamo un veselībai bīstamo ērču encefalīta vīrusu laba imunitāte daudzos gadījumos tomēr nepalīdz. Pietiekami bieži ar smagām ērču encefalīta formām saslimst arī gados jauni cilvēki ar spēcīgu imunitāti – tādi, kuri nekad neslimo ar iesnām vai klepu, sporto, pareizi ēd un ir pats veselības iemiesojums.

Ērču encefalīts ir vīrusu izraisīta infekcijas slimība, kura galvenokārt skar cilvēka centrālo nervu sistēmu. Tās bojājums var izpausties ļoti dažādi - no vidēji smaga meningīta jeb smadzeņu iekaisuma līdz ļoti smagiem meningoencefalīta gadījumiem, kas norit ar apziņas traucējumiem, ilgstošu drudzi, dažādu ķermeņa daļu paralīzi, krampjiem, redzes traucējumiem u.c.

Kaut gan mirstība no šīs infekcijas ir salīdzinoši zema – līdz 2 %, daudzos gadījumos – aptuveni 20% pacientu - pēc izslimota ērču encefalīta saglabājas ilgstošas komplikācijas, kas apgrūtina ikdienu: galvassāpes, grūtības koncentrēties, dzirdes un atmiņas traucējumi, muskuļu vājums, roku vai kāju paralīze u.c. Šādiem pacientiem vēl gadiem ilgi pēc slimības jāturpina apmeklēt neirologs, lai atjaunotu dzīves kvalitāti un labi justos, taču ne vienmēr var panākt pozitīvus rezultātus.

Protams, laba imunitāte ir liela vērtība, kas palīdz organismam cīnīties ar jebkuru vīrusu. Taču ērču encefalīts bīstams ir tieši tāpēc, ka šī slimība ir neprognozējama. Ārsts slimības sākumposmā nevar paredzēt, vai inficētas ērces kodiens cilvēkam izraisīs vieglai gripai līdzīgus simptomus, smagas komplikācijas vai varbūt pat nāvi.

Ar ērču encefalītu pēdējo desmit gadu laikā Latvijā saslimuši 2759 cilvēki, bet 19 cilvēki no šīs slimības miruši, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati.

Jāatceras, ka ērču encefalīta vīruss tiek pārnests ar inficētās ērces siekalām jau dažu minūšu laikā pēc koduma. Tādēļ agrīna ērces noņemšana nenodrošina aizsardzību pret ērču encefalīta infekciju. Arī ērču encefalīta savlaicīga diagnostika neļauj garantēt izvairīšanos no smagas slimības norises, kā daudzi maldīgi domā, jo cilvēki bieži nezina, ka pret ērču encefalītu zāļu nav. To nevar izārstēt ar antibiotikām kā, piemēram, ērču izraisīto Laimas slimību. Ērču encefalīta gadījumā vienīgā iespēja ir atvieglot slimības simptomus, ko smagos gadījumos ilgstoši ārstē slimnīcā.

Efektīvākā aizsardzība pret ērču encefalītu ir vakcinācija. Vācijā ražotā vakcīna Encepur piedāvā ātru aizsardzību pret ērču encefalītu gan pieaugušajiem, gan bērniem no gada vecuma.

Pilns vakcinācijas kurss sastāv no trīs potēm. Jāatceras, ka vakcinēties var droši arī pavasarī un vasarā, kad ērces jau ir aktīvas. Tādā gadījumā pareizi būtu izvēlēties paātrināto vai ātro vakcinācijas shēmu, kas nodrošina imunitāti mēneša vai pat jau 21 dienas laikā.

Turpmāk jāveic tikai revakcinācija - pirmā pēc 3 gadiem, tālāk – ik pēc 5 gadiem, bet personām no 50 gadu vecuma – ik pēc 3 gadiem.

20160523-0937-encepur-logo.jpg
20160523-0940-encepur.jpg

Encepur children 0.25 ml suspensija injekcijām pilnšļircē – aktīvai imunizācijai pret ērču encefalītu bērniem no 1 līdz 11 gadu vecumam;
Encepur adults 0.5 ml suspensija injekcijām pilnšļircē - aktīvai imunizācijai pret ērču encefalītu, pacientiem no12 gadu vecuma.

WWW.ERCE.LV

Pirms zāļu lietošanas konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu un uzmanīgi izlasiet zāļu lietošanas instrukciju.

20160411-1340-screenshot-1.jpg

Reklāmas devējs: GlaxoSmithKline Latvia SIA, Rīga, Duntes iela 11, LV-1013
Sagatavošanas datums: 05/2016; LV/ENC/0019/16