Staburags.lv ARHĪVS

Papildu bonusi, ko saņemsiet, apdrošinot savu nekustamo īpašumu

.

2016. gada 29. aprīlis 16:34

55
Papildu bonusi, ko saņemsiet, apdrošinot savu nekustamo īpašumu

Gādīgs un prātīgs saimnieks cenšas rūpēties par savu īpašumu – gan kopt un attīstīt, gan pasargāt no dažādām neparedzētām nelaimēm un gadījumiem. Var gadīties, ka mājoklis negadījumā var tikt bojāts vai pilnībā iznīcināts vienā acumirklī. Bet privātīpašuma un iedzīves apdrošināšana neparedzētās situācijās pasargās no liekā raizēm un tēriņiem, un palīdzēs ātrāk atgriezties ierastajā dzīves ritmā.

Ko tad īsti varam apdrošināt un kur ņemt nepieciešamo informāciju? Savu nekustamo īpašumu var apdrošināt gan fiziskas, gan juridiskas personas, kuras īrē, nomā vai kurām pieder nekustamais īpašums. Ir iespējams apdrošināt dzīvokļus, dažādas ēkas (vasarnīcas, dzīvojamās mājas, birojus, atsevišķās telpas un tā tālāk). Varam apdrošināt arī to, kas atrodas īpašumā – mēbeles, sadzīves priekšmetus un tehniku (radio, TV un citu elektronisko aparatūru) un citu kustamo mantu - gatavo produkciju noliktavās un tirdzniecības zālēs, tehnoloģiskās iekārtas un darba mašīnas, darbgaldus, aprīkojumu un inventāru, sporta, saimniecības un lauksaimniecības inventāru.


Gadījumā, ja apdrošinātās telpas tiek īrētas vai nomātas, varam apdrošināt atsevišķi tikai telpu remontdarbos ieguldītos materiālus un izdevumus. Šajā gadījumā atlīdzību varēs saņemt īrnieks vai nomnieks, nevis nekustamā īpašuma īpašnieks. Atsevišķi vienojoties ar izvēlēto apdrošināšanas kompāniju, var apdrošināt būves, kas atrodas īpašumā (baseinus, vārtus, nožogojumus, pagalmu un teritoriju segumus, nojumes, aizsargsienas, kas nav ēku sastāvdaļas, piestātnes) vai ēkās un telpās vai pie tām uzstādītas iekārtas un ietaises (antenas, izkārtnes, reklāmas iekārtas), kas tehniski nav ēku sastāvdaļas. Tieši tāpēc nekustamā īpašuma apdrošināšana var būt vienlīdz noderīga gan tiem, kas vēlas nodrošināt savu dzīves telpu, gan tiem, kas vēlas apdrošināt savu biznesu pret dažādām sadzīviskām nelaimēm.


Bet pret ko tad īsti iegādājamies apdrošināšanas polisi? Lielākoties (un pamatā galvenokārt) tie ir uguns riski (ugunsgrēks, eksplozija, zibens spēriens) un dabas stihiju (vētra, plūdi, krusa, sniegs, zemestrīce, koku, stabu uzkrišana īpašumam) nodarītie postījumi. Tam seko tehniskas un saimnieciskas dabas riski - kanalizācijas sistēmas pārrāvums vai plīsums, apkures sistēmas pārrāvums vai plīsums, ūdensapgādes sistēmas pārrāvums vai plīsums, ventilācijas sistēmas pārrāvums vai plīsums vai gaisa kondicionēšanas sistēmas pārrāvums vai plīsums.


Ne mazāk zināms un izplatīts apdrošināšanas risks ir trešo personu prettiesiska rīcība - zādzība ar ielaušanos, laupīšana, ļaunprātīgi bojājumi, sadursme ar transportlīdzekli. Tas viss lielākoties ietilpst standarta nekustamā īpašuma apdrošināšanas polisē.


Papildus varam apdrošināt savu mājokli pret zibens iedarbības rezultātā radušos strāvas impulsu vai pārspriegumu vai cauruļvadu, to ierīču un aprīkojuma pārrāvumu, kas radies sala dēļ.


Tomēr jāatceras, ja vēlamies būt apdrošināts arī pret citām personām nodarītajiem zaudējumiem (piemēram, nopludinot kaimiņus), ir jāiegādājas civiltiesiskās atbildības apdrošināšana.


Lielākoties nekustamo īpašumu apdrošināšanas polises Latvijā joprojām iegādājas kredītiestāžu prasību dēļ, taču palēnām pieaug arī brīvprātīgi iegādātu apdrošināšanas polišu skaits, kas vērtējams kā visnotaļ pozitīvs rādītājs. Lielā konkurence ir iemesls, kāpēc īpašuma apdrošināšanas cenas īpaši neaug, un tāpēc apdrošinātāji klientus cenšas piesaistīt ar papildu pakalpojumiem, kas, protams, ir izdevīgi tiem, kas iegādājas apdrošināšanas polises.


Tā kā īpašumu apdrošināšanas polišu cenas ir ļoti dažādas, tās maziem sērijveida dzīvokļiem varētu būt pat 15–20 eiro mēnesī, savukārt lielākai jaunbūvei tās var pārsniegt 200 eiro. Polišu cenas pēdējā gada laikā nav īpaši mainījušās, tomēr tiek prognozēts, ka nākotnē tās varētu palielināties. Kāpumu gan nesola ļoti strauju. Apdrošinātāji šobrīd cenšas uzlabot privātpersonu īpašuma apdrošināšanas piedāvāto produktu – konkurence šajā lauciņā ir ļoti liela. Šobrīd apdrošinātāji aizvien biežāk papildu klasiskajiem standarta riskiem piedāvā dažādus bonusus, piemēram, diennakts tehnisko palīdzību mājās, īres izdevumus, kamēr tiek veikts tā remonts, mantas apdrošināšanu ārpus mājokļa. Populārāka kļūst arī civiltiesiskās atbildības apdrošināšana, kas ar īpašuma apdrošināšanu iet roku rokā.


Tāpēc, pirms iegādājamies nekustamā īpašuma apdrošināšanas polise, der noskaidrot par papildus iespējamajiem bonusiem, ko var pievienot apdrošināšanas polisei – iespējams, tieši Jūsu mājoklim tie būs vis atbilstošākie un noderīgākie.


Vairāk informācijas - https://www.manapolise.lv/