Staburags.lv ARHĪVS

Kā vakcinēties pret ērču encefalītu, ja nojucis potēšanas grafiks

.

2016. gada 22. aprīlis 17:00

84
Kā vakcinēties pret ērču encefalītu, ja nojucis potēšanas grafiks

Pazaudējot potēšanas pasi vai aizmirstot pēdējās vakcinācijas datumu, reizēm cilvēki apjūk un izlemj vakcināciju pret ērču encefalītu vispār pārtraukt, kas nav pareizi.

Lai pasargātu sevi no bīstamās slimības, ieteicams vakcināciju turpināt pēc individuālas shēmas.

Ja kārtējā vakcinācija vai revakcinācija ir nokavēta, jārīkojas šādi:

  1. Dodies uz vakcinācijas iestādi, informē par situāciju, izstāstot, cik aptuveni ilgs laiks pagājis kopš pēdējās vakcinācijas reizes – trīs, četri, pieci gadi vai vairāk.

  2. Mediķi palīdzēs atrast tavai situācijai atbilstošāko risinājumu.

  3. Arī tad, ja nespēj atcerēties, ar kura ražotāja vakcīnu agrāk tiki vakcinēts, satraukumam nav pamata. Izvēloties Vācijā ražoto vakcīnu Encepur, zini, ka tā ir aizvietojama un kombinējama ar citu ražotāju vakcīnām.

  4. Tev tiks ievadīta viena vakcīnas deva.

  5. Vairumā gadījumu pat pēc vairāku gadu pārtraukuma cilvēkam jau pēc vienas vakcīnas devas izveidojas antivielas, kas atkal nodrošina imunitāti uz pieciem gadiem, un nav nepieciešams atkārtoti veikt pilnu vakcinācijas kursu.

Jāatgādina, ka ērču encefalīts ir nopietna neiroloģiska slimība, kas var radīt smagas veselības problēmas un atstāt paliekošas sekas – kustību, runas traucējumus, galvassāpes, nespēju koncentrēties, nogurumu u.c. Pēdējo gadu laikā Latvijā ik gadu ar ērču encefalītu saslimst vidēji 300 cilvēku, bet 19 cilvēki pēdējo desmit gadu laikā no šīs slimības ir miruši, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati.

Atšķirībā no ērču pārnēsātās Laimas slimības, ko var sekmīgi ārstēt ar antibiotikām, pret ērču encefalītu zāļu nav. Vienīgā efektīvā aizsardzība ir vakcinācija. Vakcinējoties ar Encepur, var izvēlēties trīs dažādas vakcinācijas shēmas – ātro, kas nodrošina imunitāti jau 21 dienas laikā, paātrināto vai parasto shēmu. Šī pasaulē plaši pazīstamā vakcīna piedāvā drošu, ātru aizsardzību pret ērču encefalītu gan pieaugušajiem, gan bērniem.


Pirms zāļu lietošanas konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu un izlasiet zāļu lietošanas instrukciju.


20160411-1340-screenshot-1.jpg

20160422-1756-mistika.jpg