Staburags.lv ARHĪVS

Kvalitatīvas un drošas vasaras riepas Jūsu auto

.

2016. gada 19. aprīlis 00:00

72
Kvalitatīvas un drošas vasaras riepas Jūsu auto

Saskaņā ar Latvijas Republikas likumdošanu, katram mehāniskā transportlīdzekļa vadītājam ik gadu obligāti ir jāveic trīs darbības: jāiziet automobiļa tehnikā apskate, jāapdrošina auto un jāmaina riepas, uzstādot tās atbilstoši sezonai. Saskaņā ar aktuālo Swedbank aptauju, ziemas periodā 70% autovadītāju ievēro īpašu piesardzību, atrodoties aktīvā ceļu satiksmē. Pretēja situācija ir vērojama vasarās, jo piesardzības līmenis samazinās līdz 40%. Lai nodrošinātu pilnvērtīgu saķeri ar brauktuves virsmu visa gada garumā, jau laikus jāiegādājas maiņas riepas.


Vasaras riepas vai vissezonas riepas – kuras izvēlēties?


Latvijas tirgū tās ir pieejamas divos veidos - vissezonas un vasaras riepas – un ir piemērotas braukšanai gada siltajā laikā. Abas ir atbilstošas Latvijas ceļiem un nodrošinās komfortu un drošību. Lai izvēlētos atbilstošākās riepas, vērts ņemt vērā, ka:

  • vasaras riepas ir gatavotas no mīkstāka izejmateriāla, kas ir izturīgāks augstākas slodzes apstākļos, jo palielinās berzes līmenis starp riepu un ceļa virsmu;

  • vissezonas riepas var lietot visu gadu, jo to izejmateriāls ir vidējas cietības un nodrošina saķeri ar brauktuvi gan sniegā, gan lietū.


Lai arī varētu šķist, ka vissezonas modeļi ir ekonomiski izdevīgāks risinājums, jāņem vērā, ka to izejmateriāls augstas slodzes apstākļos deformējas un tās var zaudēt saķeres līmeni ar brauktuvi un apdraudēt ceļu satiksmes dalībniekus.


Ciparu un burtu virkne – kas tas ir?


Pirms riepu modeļa atbilstības novērtēšanas, vēlams veikt visu riepu vizuālo apskati, novērtējot, vai tām nav acīmredzamas plaisas, bojājumi un kopskats ir apmierinošs. Ja pirmajā posmā piedāvājums šķiet uzticams, jāpievēršas nākamajam solim – uzrakstu pētīšanai. Uz riepas korpusa Jūs atradīsiet, piemēram, šādu uzrakstu: 205/55/R16/91V DOT 2712, kur:

  • 205 – riepu platums, 55 –augstums, bet R16 – riepas diametrs;

  • 91 – slodzes indekss, bet V- ātruma indekss;

  • DOT apzīmē ražošanas datumu – nedēļu un gadu - 2012.gada 27. nedēļa.


Interneta veikala 1A.LV auto preču nodaļas pārstāvji uzsver, ka pirms iegādes ir svarīgi noteikt riepu vecumu, jo nav ieteicams iegādāties tādas, kas ir vecākas par 5 gadiem un ilgstoši stāvējušas saulē, jo tās iedarbības rezultātā zaudē savas īpašības. Tāpat 1A.LV profesionāļi atzīmē, ka jau pašlaik Latvijas tirgū ir pieejami riepu komplekti ar papildus apzīmējumiem, piemēram:

  • degvielas ekonomijas un skaņas līmenis;

  • saķere uz slapja ceļa seguma.


Parūpējieties par drošību, iegādājoties riepu maiņas komplektu lielākajā interneta veikalā 1A.LV! Ieskatieties 1a.lv un izvēlieties vasaras riepas jau tagad!