Staburags.lv ARHĪVS

Skrīveros muzicē mandolīnas, vijoles, ermoņiku un bases spēles apguvēji

Guna Mikasenoka

2016. gada 14. aprīlis 16:27

4261
Skrīveros muzicē mandolīnas, vijoles, ermoņiku un bases spēles apguvēji

Skrīveru kultūras centrā notika koncerts, kurā muzicēja mācekļi — četru mēnešu laikā, reizi mēnesī Skrīveros tiekoties ar saviem skolotājiem un daudz vingrinoties mājās, viņi apguvuši mandolīnas, vijoles, ermoņiku un bases spēli (tas ir instruments, kas savulaik gatavots Vidzemē un tagad piedzīvo atdzimšanu).


Noslēguma koncertā “Saspēlēsim?” varēja baudīt visu nosaukto instrumentu spēli, kā arī pasniedzēju un koncerta viesu — vijolnieka Jurģa Ukrina un kapelas “Hāgenskalna muzikanti” priekšnesumus.


Tradicionālo instrumentu spēles kursus pieaugušajiem un koncertu rīkoja biedrība “Skaņumāja” ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Latvijas Nacionālā kultūras centra un Skrīveru novada domes atbalstu.


Latvijas Nacionālā kultūras centra tautas mūzikas eksperts un biedrības “Skaņumāja” pārstāvis Ilmārs Pumpurs stāsta, ka nodarbībās piedalījās 24 mācekļi. Visvairāk mācekļu izvēlējās apgūt mandolīnas un vijoles spēles prasmi. Visi, kuri mācības sāka, tās arī pabeidza, jo neviens ar varu mācīties nespieda — visi pieteicās brīvprātīgi, un patiesa vēlme iemācīties ko jaunu arī ir vislabākā motivācija. Mandolīnas spēli mācīja Ilmārs Pumpurs, vijoles spēli — Zane Kriumane, ermoņiku spēli — Oskars Patjanko un bases spēli — Mārcis Lipskis. Lai būtu lielāks stimuls instrumentu pārvaldīt pēc iespējas labāk, noslēgumā notika koncerts.


“Interese par tautas mūzikas instrumentu spēli kļūst arvien lielāka,” atzīst Ilmārs Pumpurs. “Šādi kursi notika jau ceturto reizi. Ir prieks un gandarījums par visiem mācekļiem — viņu apgūtās prasmes apliecina, ka mūzikas instrumenta spēli var apgūt jebkurā vecumā, turklāt nav jābūt specifiskām mūzikas skolas zināšanām un nav arī jāpazīst notis, galvenais ir muzicēšanas prieks. Jaunus interesentus gaidām atkal rudenī, informācija par pieteikšanos ir biedrības “Skaņu māja” mājaslapā www.muzikanti.lv.”

Foto: Arvis Upīts un "Skaņu māja"