Staburags.lv ARHĪVS

Noderīgi padomi, kas palīdzēs izvēlēties duškabīni

.

2016. gada 14. aprīlis 11:02

2313
Noderīgi padomi, kas palīdzēs izvēlēties duškabīni

Viena no lielākajām dilemmām, iekārtojot vannas istabu, ir lemt – izvēlēties ierīkot dušu vai vannu. Protams, daudziem no mums šis ir telpas izmēru jautājums – ja vannas istabas platība ir neliela, tad ar lielu un skaistu vannu nekādi to nevarēsim apvienot. Tādās situācijās dušas kabīne būs daudz piemērotākā izvēle. Tāpat – bieži vien mēdzam izvēlēties duškabīni, jo tā ir ērtāka un ātrāka iespēja nomazgāties, kā katru reizi piepildīt vannu ar ūdeni.


Izvēloties dušas kabīni varam krietni vien ietaupīt. Pirmkārt – vietu. Klasiskā dušas kabīne vannas istabā ietaupīs vismaz pusi no tās platības, ko būtu aizņēmusi vanna. Otrkārt – krietni vien vairāk iespējams arī ietaupīt ūdeni. Mazgājoties dušā, ūdens tiek patērēts 5 reizes mazāk, nekā mazgājoties vannā. Un treškārt – ietaupām arī laiku. Patērēto laiku vannas istabā, kas aprīkota ar dušas kabīni, var samazināt divas vai pat trīs reizes. Tāpat, dušas kabīne tiek uzskatīta par daudz higiēniskāku ierīci un vienmēr izskatās daudz mūsdienīgāka un modernāka.


Pati vienkāršākā dušas kabīne sastāv vien no dušas paliktņa un dušas aizkariem. Variants, kad dušas kabīne stāv tieši uz grīdas, ir gana plaši izplatīta dažādās valstīs, bet Latvijā tas tiek izmantots diezgan reti. Šajā kabīnēs ūdens tek tieši uz grīdas ar ūdens aizplūšanu kanalizācijā. Bet kabīnes ar paliktni tiek uzskatītas par daudz drošākām.

Izvēloties daudz zināmāko dušas kabīni ar paliktni, pirmkārt vērtējam to, ka paliktnim ir jābūt pietiekami lielam, lai izturētu svaru bez liekšanās. Otrkārt, tam nav jābūt absolūti gludam, pretējā gadījumā var daudz vieglāk paslīdēt – parasti paliktņa virsmu izgatavo ar reljefu. Izvēloties paliktņa struktūru jāņem vērā arī tas, ka caur to notiks ūdens novadīšana. Bet pēc formas un izmēra paliktnim ir jābūt gan kompaktam, gan ietilpīgam, lai kabīnes iekšienē nebūtu šauri.


Dušas paliktnis un aizkari var būt izgatavoti no dažādiem materiāliem, un tiem var būt dažādi izmēri un forma – atkarībā no katra individuālās izvēles. Pērkot vienkāršo dušas kabīni, tās mēdz dēvēt arī par dušas stūriem, uzmanību jāpievērš izmēriem un formai. Vienkāršo dušas kabīņu forma ir atkarīga no paliktņa formas. Dušas kabīnes paliktņi var būt gan kvadrātveida, rādiusa vai noapaļoti, gan piecstūraini un taisnstūra – praktiskāk dušas kabīnes paliktni ir izvēlēties pēc tā, kāds vislabāk un ērtāk ietilps vannas istabā. Dušas paliktņu ražošanai izmanto modernus un mūsdienīgus materiālus: tēraudu, akrilu, kompozītmateriālus. Akrila paliktņi ir kļuvuši plaši izplatīti. Akrila priekšrocība ir tā „siltums”: zem karstā ūdens strūklas tas ātri uzsilst. Akrila paliktnis ir bez emaljas, tāpēc tajā neiesūcas netīrumi, laika gaitā tas nepaliek tumšāks un nepārklājas ar plankumiem. Tomēr akrila paliktņiem ir būtisks trūkums. Tas ir divu plastmasu savienojums: cietās un mīkstās – pateicoties tam, izveidojas vienlaicīgi stingrs un elastīgs izstrādājums. Tāpēc akrila paliktni vajag nostiprināt no apakšas, jo pats par sevi tas nav pietiekami izturīgs un izlieksies. Visbiežāk šim nolūkam tiek izmantots alumīnija rāmis ar skrūvējamām kājiņām un regulējamu augstumu.


Dušas aizkarus var iedalīt divos galvenajos veidos: izgatavoti no polistirola (plastmasas, organiskā stikla) un no droša rūdīta stikla. Aizkari no polistirola ir lētāki, bet ir arī trūkumi: no ilgtermiņa lietošanas tie pakāpeniski zaudē sākotnējo izskatu, uz tiem var parādīties izlocījumi. Lietderīgāk būtu iegādāties necaurspīdīgus plastmasas aizkarus – matētus vai ar rakstu.


Stikla aizkari ir daudz dārgāki, bet arī ļoti kvalitatīvi un izturīgi. Tos izgatavo no speciāla droša stikla. Ūdens un netīrumi noslīd no stikla, neatstājot pēdas, tāpēc stikla dušas kabīnes ir viegli mazgājamas un laika gaitā nekļūst neskaidras. Stikls var būt caurspīdīgs, matēts, raupjš, rakstains, tonēts un vēl – pēc katra izvēles.


Pēc durvju atvēršanās tipa dušas stikli iedalās atveramos un bīdāmos. Atverami dušas stikli ir ērti tad, ja vannas istabā ir pietiekami liela platība. Toties bīdāmie dušas aizkari ievērojami vairāk ietaupa vietu vannas istabā, lai arī ir mazāk droši, jo konstruktīvi ir daudz sarežģītāki.


Varam izvēlēties arī dušas kabīnes ar hidromasāžu un tās atšķiras no dušas stūriem ar to, ka tām ir aizmugurējā siena un jumts. Šis dušas kabīnes tips ir daudz pilnīgāks risinājums. Standarta hidromasāžas dušas kabīnes komplektācijā ietilpst dušas paliktnis, drenāžas sistēma, dušas durvis, aizmugurējās sienas, jaucējkrāns, augšējā duša, rokas duša un hidromasāžas sprauslas. Izvēloties hidromasāžas dušas kabīnes uzmanību vajag pievērst izmēriem, ražotājam, nepieciešamajām funkcijām. Hidromasāžas dušas kabīne var būt komplektēta ar tvaika ģeneratoru, kas ļaus izvēlēties turku pirts iespēju tieši pie sevis mājās. Papildus minētajām funkcijām hidromasāžas dušas kabīnēm var būt tādas opcijas kā kontrastu duša, kaskāde, limfodrenāža, iebūvēts radio, hromoterapija (daudzkrāsains apgaismojums).


Daudzfunkcionālās dušas kabīnēs arvien vairāk tiek izmantotas elektroniskās vadības sistēmas. Dušas kabīnes elektroniskā vadības sistēma ar vienu tālvadības pulti - kas nozīmē iegūt piekļuvi visām funkcijām: noteiktas temperatūras ūdens sagatavošanai, masāžas veidu izvēlei, ūdens avotu komutācijai, apgaismojumam, radio kontrolei, tvaika ģeneratora vadībai. Izvēloties dušas kabīni, uzmanība būtu jāpievērš arī hidromasāžas kvalitātei. Modernā dušas kabīnē parasti ir ierīkotas 6 – 10 vertikālās hidromasāžas sprauslas, 4 – 8 jostasvietas hidromasāžas sprauslas, lielā augšējā duša vai rotācijas duša. Ieiet šādā dušā – tas ir daudz kas vairāk, nekā tikai mazgāšanās. Atslābināties, atsvaidzināties un uzmundrināties – tādi ir dušas uzdevumi. No rītiem duša mums dod spēku dienai, bet vakaros var palīdzēt mums mazināt stresu un atslābināties.