Staburags.lv ARHĪVS

Atsāk tirdzniecību

Imants Kaziļuns

2010. gada 4. decembris 08:00

2983
Atsāk tirdzniecību

SIA “Dabas dārzs”, kas plašāk pazīstama ar nosaukumu “Straumēni” un nodarbojas ar augļu un dārzeņu sukāžu ražošanu, sadarbībā ar Aizkraukles biznesa inkubatoru Gaismas ielā 14b sākusi jaunu produktu izstrādi — “Dāvanu līnijas” izgatavošanu, bet galvenais — atsākusi saražotā tirdzniecību un drīzumā plāno lielu sukāžu partiju eksportēt uz Eiropu.

Pēc lielajām problēmām gada sākumā Raivis Krasovskis, kā pats saka, turoties ar zobiem un nagiem pie iecerētā, veiksmīgi atsācis darbību. Pašlaik trīs iekārtas darbojas divdesmit četras stundas diennaktī septiņas dienas nedēļā, saražojot ap 150 kilogramu gatavās produkcijas. Ražošanā nodarbināti četri cilvēki — produktu sagatavošanā, apstrādē un fasēšanā.
Arī ķiplokus un sīpolus
No 40 tehnoloģes Maritas Krasovskas izstrādātajām receptēm pašlaik pārdošanā ir pēc 12 receptēm gatavotie produkti. Drīzumā sākšot arī ķiploku un sīpolu sukāžu ražošanu.
Interesanti, ka zemeņu sukādes izpirktas karstākajā zemeņu ražas laikā... Šogad, piedaloties izstādē Londonā,  kur satikās bioloģisko produktu ražotāji, izplatītāji, varējis novērtēt savas produkcijas priekšrocības salīdzinājumā ar konkurentiem. Pasaulē populāras ir žāvētas aprikozes, plūmes, āboli, kuru sastāvā ir daudz cukura, taču aizkrauklieši iemanījušies izgatavot sukādes ar minimālu cukura daudzumu. Simts gramos gatavās produkcijas ir tikai pustējkarote saldvielas. Mūsējie prot radīt interesantas garšas buķetes, sajaucot, piemēram, burkānus ar dzērvenēm un smiltsērkšķiem, ķirbju sukādēm pievienojot dažādas garšas.
Saglabā vitamīnus
Krasovska kungs stāsta, ka sukādes nav tas pats, kas žāvēti augļi. Viens no ražošanas noslēpumiem ir  pamatprodukta apstrāde ar blakusproduktu, tādējādi garšas sajaucot. Piemēram, dzērveņu sula, kas ir cukura aizvietotāja, iesūcas burkānos. Kā blakusprodukts šajā procesā rodas biezsula, kuru ar laiku plānots pārstrādāt un ražot, piemēram, sausos ķīseļus.
Izejvielas gan pašu audzētas, gan iepirktas no vietējiem bioloģisko produktu audzētājiem. Tos apstrādā plus 35 grādu temperatūrā, tādējādi pasargājot produktu no vitamīnu un citu vērtīgu vielu zuduma. 160 gramu sukāžu, paciņa, kādu var iegādāties tirdzniecības vietās, atbilst 600 gramiem svaigu produktu.
Aizkrauklē “Straumēnu” produkcija nopērkama “Daugavas” veikalā, arī Rīgas lidostā, galvaspilsētas centra veikalos, sadarbība turpinās arī ar šefpavāru Mārtiņu Rītiņu.