Staburags.lv ARHĪVS

Piensaimnieki strādā avansā 

Ance Liepa

2016. gada 31. marts 00:59

406
Piensaimnieki strādā avansā 

Patlaban piena iepirkuma cenas Latvijā ir zemākās pēdējo trīs gadu laikā. Svaigpiena iepirkuma cena janvārī vidēji bija 22 centi par litru, taču tā atkarīga arī no nodotā piena daudzuma, līdz ar to mazo ganāmpulku īpašnieki saņem vēl mazāk. Šis vidējais rādītājs rēķināts, arī iekļaujot bioloģiskās saimniecības. Reāli situācija ir tāda, ka šobrīd daži piena piegādātāji par piena litru saņem 16, citi — 18 centus. Salīdzinoši — pirms diviem gadiem piena iepirkuma cena bija vidēji 34 centi par litru.

Vietalvas pagasta piensaimnieku kooperatīvās sabiedrības “Bites”, kurā patlaban ir 26 aktīvie biedri, vadītāja Biruta Pudniece stāsta, ka šaipusē saimnieki ir ļoti pacietīgi un nav vērojama tendence samazināt slaucamo govju skaitu, drīzāk pat mazliet palielināt. “Taču patlaban piena cena ir kritiski zema. Ja citus gadus piena iepirkuma cena samazinājās tikai maijā un jūnijā, tad šobrīd, salīdzinot ar gada sākumu, tā jau ir vismaz par 35 procentiem mazāka. Visi kliedz, bet ko lai citu mēs laukos darām?” saka viņa.

Vietalvieši pienu ved uz Jēkabpils piena kombinātu, tā vadība par piegādāto pienu solījusi vismaz regulāri maksāt, un arī šis mazumiņš patlaban ir svarīgs. “Ir cilvēki, kuriem jāatmaksā kredīts un var rēķināties vismaz ar šiem ienākumiem. Taču iepircēji brīdina: cena var vēl kristies,” atklāj Biruta Pudniece. “Zemniekiem uz to jāsagatavojas, un vismaz šovasar vēl nekādus dižos ieguldījumus vai attīstību plānot nevar.”

Visu rakstu lasiet "Staburaga" 31. marta numurā.