Staburags.lv ARHĪVS

Topošie konditori mācās un saņem stipendiju

Imants Kaziļuns

2016. gada 4. marts 00:01

91
Topošie konditori mācās un saņem stipendiju

Vecbebru profesionālajā un vispārizglītojošajā internātvidusskolā mācības sācis 21 jau­nietis — topošais konditors. Pēc gada izglītojamie iegūs 2. kvalifikācijas līmeņa apliecību.

Tas viņiem pavērs darba iespējas kādā no šajā nozarē strādājošajiem uzņēmumiem. Apmācības notiek ar Eiropas Savienības fonda projekta “Sākotnējās profesionālās izglītības programmu īstenošana Jauniešu garantijas ietvaros” atbalstu.
Vēl var pagūt
pieteikties
Šobrīd 18 meitenes un trīs zēni, kuri ir pārsvarā no Aizkraukles reģiona, nepilnu mēnesi apgūst konditorejas pamatzināšanas un saņems arī stipendiju. Pirmos četrus mēnešus — 70 eiro mēnesī, nākamos četrus — 90 eiro, pārējā laikā — 115 eiro. Mācību gada beigās Valsts izglītības attīstības aģentūra katram jaunajam konditoram bankas kontā ieskaita vēl 305 eiro. Līdz ar garantēto stipendiju un profesiju jaunieši apgūst iemaņas darba devēja un ņēmēja saskarsmē, piemēram, kā pareizi noformēt CV, kā uzvesties darba intervijā.
Kursa audzinātāja Regīna Sniedze stāsta, ka programmā pārsvarā piesakās jaunieši, kas šo soli rūpīgi apsvēruši, uz Vecbebriem devušies apņēmības pilni. Šī jau ir trešā un arī kuplākā konditoru grupa.
Piedaloties projektā, skolai svarīgi sagatavot zinīgus speciālistus, nodrošināt atbilstošus mācību ap­stākļus, lai jauniešus ieinteresētu nepārtraukt mācības, bet sekmīgi nokārtot gala eksāmenu.

Pieredze tomēr liecina, ka mācību gada laikā kāds nav pārliecināts par savu izvēli, pamet skolu, tādējādi dodot iespēju viņa vietā kādam citam apgūt konditorejas noslēpumus. Tāpēc vēl divus mēnešus, līdz aprīļa beigām, ir pēdējā iespēja “ielēkt” šajā grupā. Savukārt gada otrajā pusē sāksies iesniegumu pieņemšana un uzņemšana apmācībai restorāna pakalpojumu speciālista arodā.
Iegūst plašas darba iespējas
Vasarā un rudenī — no jūlija līdz augustam —, kā arī oktobrī skolas solus un mācību virtuvi nomainīs prakses laiks, kad varēs parādīt iegūtās zināšanas, kā arī iegūt jaunas kādā no Aizkraukles puses konditorejas uzņēmumiem. Bieži prakses vieta jauniešiem kļūst arī par pirmo pastāvīgo darbavietu. Kāda no bijušajām audzēknēm strādā Cēsīs, kur viņai piedāvāja darbu jau prakses laikā, citai darbs piedāvāts ceptuvē Iršos. Jauniete, kura zināšanas apguva pirmajā programmas darbības gadā, šobrīd rosās Rīgā, “Mārtiņa Beķerejā”.
Mācību gada beigās audzēkņi kārto pārbaudes eksāmenu, cep katrs savu torti, kurā var izpaust iegūtās zināšanas biskvītu, krēmu, pildījumu gatavošanā. Pērn eksāmenu pieņēma Inguna Kronberga, SIA “Meduslācis” vadītāja, pārtikas tehnoloģes — Aina Linde no ceptuves “Liepkalni” un Ilanta Šteinberga no SIA “Jaunzemitāni”. ◆