Staburags.lv ARHĪVS

Psihoterapeite Vija Zēlerte: “Savu iekšējo konfliktu dēļ cilvēks ienes konfliktu arī ģimenē”

KRISTĪNE HARMSENA

2016. gada 1. marts 08:23

407
Psihoterapeite Vija Zēlerte: “Savu iekšējo konfliktu dēļ cilvēks ienes konfliktu arī ģimenē”

Ja meklējat cilvēku, kurš piepildīs visas jūsu gaidas, vajadzības, esat sevi un savas attiecības nolēmuši neveiksmei — savā blogā raksta amerikāņu psiholoģe un daudzu attiecību tēmu grāmatu autore Liza Fairstone.

“Kopēji mērķi un domas, protams, ir attiecību pamatā, taču vajadzētu būt arī atšķirīgām interesēm. Pārim būtu vienam otru jāiedrošina priecāties par savām interesēm, satikties ar citiem cilvēkiem ar līdzīgām interesēm. Neieslogi sevi vai savu partneri kastē, vienmēr centies pret otru izturēties ar tādām emocijām, kuras kāds no ārpuses varētu saukt par mīlošām!”

Mīlestība, cieņa, rūpes — tas ir pamats visām attiecībām — uzsver ģimenes un pāru psihoterapeite Vija Zēlerte. “Sākumā ir jāsaprot, ko es gribu, kāds esmu un ko es no attiecībām vēlos, vai es vispār šīs attiecības vēlos.” V. Zēlerte apgalvo, ka cilvēkam ir jābūt zinošam, ir jāgrib pašam būt harmonijā ar sevi, strādāt pašam ar sevi, nedrīkst meklēt harmoniju partnerī.

Svarīgi ir sarunāties, ir jāsaprot, ka partnerattiecības ir darbs — uzsver V. Zēlerte. Krīzi kopdzīvē var izraisīt gan stress darbā, gan finansiālas problēmas, kāda tuvinieka zaudējums, neizrunātas emocijas vai pārdomas — pilnīgi jebkas. Taču ir svarīgi to apzināties un vai nu sākt sarunāties pašiem, vai meklēt palīdzību. Nav jākautrējas no tā, ka nemākat tikt galā ar kādu problēmu, var aiziet uz vienkāršu konsultāciju un mēģināt saprast, ko darāt nepareizi, kā labāk krīzi pārvarēt — iedrošina V. Zēlerte.

Praksē mēdz būt dažādi — ideāli ir, ja abas puses saprot, ka ir kas jāmaina, nāk gatavi strādāt un kaut ko mainīt, taču bieži kaut ko mainīt vēlas tikai viena puse.

Diemžēl mēs ne vienmēr izvēlamies partnerus, kuri mums ir kā radīti. Attiecības, kuru pamatā ir aprēķins, diez vai būs ilgstošas un ar laimīgām beigām. “Ironiski, bet, domājot par attiecībām, ir jādomā ārpus savas komforta zonas. Svarīgi ir izvēlēties kādu, kura klātbūtne tev ir patīkama. Jāizvairās no ierobežojumiem, domājot par noteiktu vecumu, profesiju, ienākumu līmeni utt. Un noteikti nedrīkstam meklēt savu “iztrūkstošo daļiņu”. Kad mēs apzināti meklējam kādu, kurš mūs papildinās, mēs vājinām sevi un iespēju savai personībai izaugt. Tieši otrādi — saderīgi būsim ar cilvēku, kurš mūs izaicina, kurš mums palīdz attīstīties,” raksta L. Fairstone.


Visu rakstu lasiet "Staburaga" 1. marta numurā.