Staburags.lv ARHĪVS

Pirmais zobārsta un zobu higiēnista apmeklējums bērnam - kas jāņem vērā?

.

2016. gada 29. janvāris 00:00

181
Pirmais zobārsta un zobu higiēnista apmeklējums bērnam - kas jāņem vērā?

Doties pie zobārsta vai zobu higiēnista bieži vien ir izaicinājums jau pieaugušajiem. Dažādu iemeslu dēļ, ko pētījuši arī zinātnieki, mūs piemeklē satraukums, pat bailes, pirms došanās pie stomatologa. Bet, ja iedomājamies par sajūtām, kas pārņem mūs, sajūtot pēkšņas zobu sāpes, vai apjaušot, ka tuvojas zobārsta apmeklējums, tad iedomājamies par sajūtām, kādas pārņem bērnu, kad vecāki paziņo – jādodas pie zobārsta.

Par bērnu zobu un mutes veselību ir jārūpējas, tāpēc zobārsta un higiēnista apmeklējumi ir gluži loģiski. Tomēr pirms šādām vizītēm gan vecākiem vajadzētu bērnam pastāstīt, ko īsti zobārsts darīs, gan arī pašam zobārstam vajadzētu runāties ar bērnu, stāstot, kas un kādas procedūras tiks veiktas.


Zobārsts ar bērnu sarunāties pratīs, pastāstot par procedūrām, tomēr – kā ar vecāku daļu? Kas jāzina vecākiem, pirms vedam bērnu pie zobārsta? Mēdzam lasīt padomus internetā, iepazīties ar visu informāciju par to, kā un kad pirmo reizi vest bērnu pie zobārsta un sagatavot šādam ārsta apmeklējumam.


Speciālisti norāda, ka pirmo reizi pie zobārsta bērnu vajadzētu vest jau sešu mēnešu vecumā, jeb, precīzāk, brīdī, kad izšķīlies pirmais zobiņš. Pirmā vizīte pie stomatologa būs īpaši noderīga vecākiem, jo speciālists pastāstīs visu, kas būtu jāzina par zīdaiņa zobu kopšanu, uztura ietekmi uz zobu veselību un citām būtiskām detaļām, kas vecākiem jāzina par bērna zobiem un mutes veselību. Nākamais apmeklējums, ko vajadzētu ieplānot, pat ja bērnam ar zobiem nekādu redzamu problēmu nav, ir gada vai pusotra gada vecumā. Šis ir laiks, kad vecākiem arī pašiem jāpievērš uzmanība bērna zobiem, un jāseko līdzi, vai bērnam nav problēmu ar zobu veselību. Šis ir laiks, kad var parādīties pirmās kariesa pazīmes (tā saucamais pudeļu kariess), un tad vislabāk to novērst savlaicīgi, ko spēs izdarīt speciālists.


No divu, trīs gadu vecuma bērnu var sākt iepazīstināt arī ar zobu higiēnistu. Ja šādas procedūras tiek veiktas regulāri (reizi, divas reizes gadā), bērna zobu veselība būs daudz labāka un pastāvēs daudz mazāka iespējamība uz cauriem, bojātiem zobiem, kas nav pamanīti laikus. Trīs, četru gadu vecumā bērnam lielākoties jau ir izšķīlušies visi piena zobi un tas ir brīdis, kad zobārsts var konstatēt, vai bērnam ir kādas problēmas ar sakodienu. Šis ir laiks, kad var regulēt pareizu sakodienu ar ortodonta apmeklējumu.


Zinot par pareizajiem laikiem, jāsaprot, kā pareizi bērnu sagatavot šādiem speciālista apmeklējumiem. Pirmajam apmeklējumam pie zobārsta, kad bērns jau apzinās, ka dodas pie ārsta, noteikti jābūt profilaktiskam, nevis brīdī, kad parādījies jau kāds sāpošs zobs. Pirmā vizīte ir izzināšana un iepazīšanās, savukārt sāpēs tikai var kļūt par vienu no baiļu un satrakuma iemesliem, kas bērnam, kā pirmā atmiņa par zobārstu, sekos arī vēlāk, citu apmeklējumu laikā. Arī tad, ja pašiem vecākiem zobārsta apmeklējums ir baiļu un satraukuma iemesls, nevajadzētu šo sajūtu bāzi nodot bērnam, drīzāk radīt iespaidu, ka zobārsta apmeklējums ir vēlams un nepieciešams, kā jebkura cita ārsta apmeklējums, bet nav nepatīkams. Tāpat, bērnam nedrīkst stāstīt, ka nesāpēs un nekas netiks darīts – īpaši, ja saprotam, šādus solījumus nevaram turēt. Iespējams, ka zobārsta darbības laikā bērns tomēr jutīs nelielas sāpes un diskomfortu, kas liks justies pieviltam. Un uz šādu sajūtu bāzes radīsies turpmāka nepatika pret zobārsta apmeklējumu.


Pirmajā vizītē zobārsts un zobu higiēnists cenšas bērnu vairāk informēt, stāstot par zobiņu veselību, izvairoties no lielām manipulācijām un darbībām ar pašiem zobiem. Pirmās vizītes laikā zobārsts apskatīs bērna mutes dobumu, pārbaudīs zobus, smaganu stāvokli, sakodienu. Tāpat tiks doti padomi zobu kopšanā, kariesa profilaksē un tiks atbildēts uz vecākus un arī bērnu interesējošiem jautājumiem. Šis ir labākais laiks, kad pārrunāt kā vislabāk novērst zobu bojāšanos, uzlabot mutes dobuma higiēnu, novērst bērna kaitīgos ieradumus.


Savukārt vizītē pie zobu higiēnista bērnam notīrīs zobus un uzliks fluorīdus saturošus līdzekļus aizsardzībai pret kariesu. Higiēnista apmeklējumu var uzskatīt kā pirmo soli uz darbībām – tas ir veids, kā bērnu pieradināt nebaidīties no manipulācijām, kas vēlāk var tikt veiktas pie zobārsta. Dažiem bērniem ir nepieciešamas vairākas vizītes pie zobu higiēnista, lai varētu sagatavoties vizītei pie zobārsta un zobu labošanai. Zobārsta un zobu higiēnista izvēlē ļoti būtisks ir kontakts, kāds bērnam izveidoja ar zobārstu – galvenais, lai bērns rod uzticību un pārliecību, ka ārsts spēs palīdzēt.