Staburags.lv ARHĪVS

Būt vai nebūt smalk­maizītēm skolu kafejnīcās

Inga Patmalniece

2016. gada 15. janvāris 09:14

394
Būt vai nebūt smalk­maizītēm skolu kafejnīcās

No 1. janvāra skolu kafejnīcās vairs nedrīkst pārdot smalkmaizītes, saldus dzērienus, saldējumu un citus neveselīgus našķus. To paredz jaunie Ministru kabineta noteikumi, kuru mērķis ir veicināt veselīgāka uztura lietošanu skolās. Jaunie noteikumi radījuši apmulsumu uzņēmējos. Vieni ažiotāžu ap maizītēm sauc par nepamatotu, un skolu kafejnīcās tās joprojām var nopirkt, citu kafejnīcu piedāvājumā vien dzeramais ūdens.

Jaunie Ministru kabineta noteikumi aizliedz izglītības iestādēs bērniem piedāvāt arī piena produktu analogus, dažādus cukura konditorejas izstrādājumus, kā arī bezalkoholiskos dzērienus ar saldinātājiem, krāsvielām, aromatizētājiem un konservantiem. Izglītības iestādēs nedrīkst izplatīt cukura un miltu konditorejas izstrādājumus, kuru sastāvā ir daļēji hidrogenēti augu tauki un kuriem pievienotas pārtikas piedevas, kas ir saldinātāji, krāsvielas, konservanti. Tāpat izglītības iestāžu dienas, komplekso un izvēles pusdienu ēdienkartē, kā arī pamatdiētas ēdienkartē nedrīkst iekļaut bezalkoholiskos dzērienus, kuriem ir pievienots kofeīns, aminoskābes un pārtikas piedevas, kas ir saldinātāji, krāsvielas, aromatizētāji un konservanti. Tomēr ierobežojums neattiecas uz šajās iestādēs pagatavotajiem kompotiem, ķīseļiem un dzērieniem, ko gatavo, atšķaidot sulu vai dabīgu sīrupu, ja tie ir saskaņoti ar kopējo ēdienkartes enerģētisko vērtību un uzturvielu normām.

Izmaiņas attiecas arī uz majonēzi, tomātu mērci un kečupu. Skolās ēdiena pagatavošanā nevarēs izmantot majonēzi, kas satur pārtikas piedevas — konservantus un krāsvielas —, kā arī tādu, kurā ir vairāk par vienu gramu sāls 100 gramos produkta.
Savukārt kečupam un tomātu mērcei ir noteikts ierobežojums, ka skolās ēdiena pagatavošanai vairs nevarēs izmantot šos produktus, ja to sastāvā ir vairāk par 15 gramiem cukura un vienu gramu sāls 100 gramos produkta. Majonēzi, tāpat kā tomātu mērci un kečupu, jau līdz šim drīkstēja izmantot tikai ēdiena pagatavošanā.

Visu rakstu lasiet "Staburaga" 15. janvāra numurā.