Staburags.lv ARHĪVS

Ar lāpu cauri visam novadam

Ance Liepa

2015. gada 16. novembris 15:35

33106
Ar lāpu cauri visam novadam

Pasākums, kas vieno ne tikai pagastus, bet arī dzimtas — tā var raksturot jau par tradīciju kļuvušo lāpu skrējienu cauri visam Jaunjelgavas novadam. Šoreiz 80 kilometru garajā distancē piedalījās rekordskaits dalībnieku, un šajā dienā sasniegti arī vairāki savdabīgi rekordi.

Jaunjelgavas novadā lāpu skrējiens notiek jau trešo gadu, to ieplāno sestdienā, lai pasākumā kopā var piedalīties visa ģimene. Šī skrējiena ideja pieder Uldim Albiņam, Vinetai Geršebekai, Valdim Puidam un Kasparam Židovam, kuri 2012. gada augustā piedalījās skrējienā apkārt Latvijai, mērojot posmu gar Lietuvas robežu. “Redzējām, kā tas notiek, un nolēmām, ka būtu interesanti ko līdzīgu noorganizēt savā novadā,” saka Uldis Albiņš.

Pasākuma rīkošanā piedalās interesentu grupa, kurā ir pārstāvji no katra pagasta. Savukārt maršrutu un kartogrāfiju izstrādā sērenietis Jānis Jubass. “Tā ir jauka ģimeņu tradīcija,” uzsver viena no lāpu skrējiena koordinatorēm Evija Vectirāne. Uldis Albiņš piebilst, ir prieks, ka pasākums  katru gadu iegūst arvien lielāku atsaucību: “Ja pirmajā gadā domājām, kā pagastos, kur veicami ap piecpadsmit kilometru, nodrošināt dalībniekus, tad šogad skrējēju pietika, un daudzus posmus veica pat paliela skrējēju grupa.”

Pašā lāpu skrējiena sākumā no Brīvības cīnītāju pieminekļa Jaunjelgavas kapsētā ceļu sāka krietns pulciņš jaunjelgaviešu. Lāpa un karogs ik pēc kilometra tiek nodota no rokas rokā, bet daudzi dalībnieki skrien arī vairāk vai mazāk — cik katra spēkos.

Visu rakstu lasiet laikraksta "Staburags" 17. novembra numurā.