Staburags.lv ARHĪVS

Vecbebros piedāvā nogaršot modernus ēdienus

Imants Kaziļuns

2015. gada 22. oktobris 00:01

814
Vecbebros piedāvā nogaršot modernus ēdienus

Vakar Vecbebru profesionālās un vispārizglītojošās internātvidusskolas audzēkņi saistībā ar Eiropas Parlamenta (EP) Informācijas biroja projektu ciemos aicināja un nobaudīt piedāvāja daudzus ēdienus, kuru sastāvā iekļauti tā sauktie “jaunās pārtikas” produkti.

Projekts “Garšīgie likumi” pamudināja desmit Latvijas profesionālo skolu un tehnikumu izzināt Eiropas Savienības (ES) lēmumus un to izpausmes reālās dzīves situācijās.
Palīdz izprast likumus
EP Informācijas biroja Latvijā vadītāja Marta Rībele teic, ka projekta galvenā ideja ir likt cilvēkiem saprast, ka ES lietas, tajā skaitā likumi, attiecas uz katru no mums. Tāpēc īpaši jauniešiem jāizprot, kurš pieņem lēmumus un kā varam tos ietekmēt. Viena no pamatvajadzībām un vieglāk saprotamām tēmām ir ēdināšana, savukārt šodienas jaunieši, topošie speciālisti nākotnē gatavos ēdienu, klās galdus, un ļoti bieži no viņiem būs atkarīga cilvēka veselība un dzīvība.
Topošajiem ēdinātājiem Latvijā — desmit skolām, kas pieteicās projektam, tajā skaitā Vecbebru, izdalīja mācību materiālu — kopā ar speciālistiem, uzturzinātnes ekspertiem un pedagogiem sagatavotu informāciju par ES un Latvijas regulējumiem pārtikas produktu apritē, fona informāciju par jaunajiem produktiem. Skolu kolektīviem, ņemot vērā šo informāciju, kā arī pašiem iegūstot papildu zināšanas, vajadzēja sagatavot gan ēdienu, gan prezentācijas par trim tēmām — alergēni, ģenētiski modificētie organismi un jaunā pārtika.

Apzīmējumu “jaunā pārtika” attiecina uz produktiem, kurus ES lielākos apjomos sāka lietot pēc 1997. gada. Savukārt pērn stājās spēkā regula, kas paredz visiem ES pārtikas ražotājiem produktu marķējumā obligāti norādīt alergēnus. Noteikumi arī paredz, ka informācija par alergēniem jānorāda arī nefasētiem produktiem, piemēram, pārtikai, ko piedāvā restorānos vai ēdnīcās.
Gatavot nav tas, kas grāmatu lasīt
Pasākumā Vecbebros piedalījās, jaunos produktus, arī no tiem pagatavotus ēdienus, iepazina SIA “Vējkalni Miki” pārstāvji no Kokneses novada, kā arī Aizkraukles profesionālās, 1. vidusskolas, SIA “Ogres Prestižs” un citu uzņēmumu pārstāvji. Viņi uzzināja jauno, daudziem vēl mazpazīstamo produktu īpašības, ieguva bagātīgu informāciju par to lietošanu, kā arī paši pārliecinājās, degustējot skolas jauniešu gatavotos ēdienus — godži ogu konfektes, šokolādes cepumus ar čia sēklām, mandeļu piena kokteiļus, kvinojas sautējumu un daudzus citus.
Skolotāja Zinaīda Bāra teic, ka projektā piešķirtā nauda — 50 eiro — bija izlietota dažādu produktu — kvinojas, čia sēklu, godži ogu, mandeļu piena, stēvijas, noni augu tēju un citu — iegādei.
Ar šo projektu jauniešiem palielinājusies interese, jo, turot rokā īstu produktu, zinot, ka gatavoto ēdienu baudīs cilvēki, atbildība un interese ir atšķirīga no mācību stundas laikā grāmatās lasītā.
Produkti “uzvedas” citādi
Skolotāja teic, ka latvieši tomēr ir konservatīvi, pamazām pieņem jauno, bet tā sauktā modernā kulinārija ir laba alternatīva olbaltumvielām un īpaši saistoša tiem, kuri aizraujas ar veģetāro un vegānu diētu. Kopumā šo eksperimentu viņa atzīst par izdevušos, iegūtajās zināšanās dalījušies ar pasākuma viesiem, un tas arī ir galvenais projekta mērķis vietējā mērogā.
Madara Vilere, ēdināšanas pakalpojuma speciālistu 4. kursa audzēkne, teic, ka visas ēdienu receptes bija grūtas, piemēram, lietojot bezglutēna miltus, kas “uzvedas” citādāk, nebriest, kā ierasts, jācep atšķirīgā temperatūrā. Vai “jauno produktu” idejas viņa ieviestu arī ikdienā? Topošā speciāliste teic, ka tad cilvēkam jābūt spēcīgai motivācijai, kāpēc to darīt. Alerģija pret kādu no biežāk sastopamiem produktiem varētu būt viens no iemesliem. ◆