Staburags.lv ARHĪVS

Raidījums “Ēdiena daba” viesojas “Ragārēs”

Guna Skaistkalne

2015. gada 16. oktobris 00:01

483
Raidījums “Ēdiena daba” viesojas “Ragārēs”

Ar Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas atbalstu no 18. oktobra TV ekrānos būs redzams jauns izzinošs kulinārijas raidījums “Ēdiena daba”. Pirmā filmēšanas vieta bija bioloģiskā saimniecība “Ragāres” Skrīveros, kur saimnieko Jānis Vaivars.


Raidījumu “Ēdiena daba” pārraidīs TV3 un TVPlay no svētdienas pulk­sten 9.10. Raidījumu vadīs Krista Baumane, ēdienu bloga krista.lv autore, un Ingmārs Ladigs, restorāna “Ostas skati” šefpavārs. Krista un Ingmārs, filmējot raidījumu, devās ceļojumā pa visu Latviju uz dažādām bioloģiskajām saimniecībām, izsekojot produktu ceļam no lauka līdz virtuvei.
Raidījums “Ēdiena daba” būs skatāms televīzijas ekrānos desmit nedēļu garumā, un katrā raidījumā tā vadītāji viesosies vienā vai vairākās bioloģiskajās saimniecībās, izsekojot kāda produkta ceļam no tā audzēšanas līdz pārstrādei, un visbeidzot — līdz virtuvei, kur tas pārtop Ingmāra Ladiga un Kristas Baumanes gatavotā ēdienā pēc šim raidījumam īpaši radītām receptēm. Raidījuma “varoņi” būs ķirbji, āboli, rudzi, piens, gaļa un citi produkti.
Raidījuma pirmizrāde 18. oktobrī būs veltīta rudziem — to, kā audzē bioloģiskos rudzus, rādīs bioloģiskā saimniecība “Kūdrāji” Kurzemē, bet bioloģiskās maizes cepšanas noslēpumus atklās “Svētes maizes” maizniekmeistari Zemgalē. Epizodes noslēgumā Ingmārs un Krista gatavos īpašus ēdienus no rudzu miltiem un rupjmaizes, mums labi pazīstamos produktus parādot pārsteidzošās garšās.
Gustavs Norkārklis, Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas vadītājs, saka: “Bioloģiskās pārtikas ceļš no lauka līdz virtuvei vislabāk ir saprotams, ja to piedzīvojam — un esam priecīgi, ka televīzijas skatītāji to ar jaunā raidījuma starpniecību varēs izdarīt. “Ēdiena daba” parādīs, ka bioloģiskie produkti aug tīrā, veselīgā augsnē, lopi dzīvo brīvā dabā, un cilvēki bioloģiskajās saimniecībās strādā ar sir­snību un mīlestību.”
Krista Baumane, kulinārā bloga krista.lv autore un raidījuma “Ēdiena daba” vadītāja, par viesošanos Skrīveros “Staburagam” raksta: ““Ragāres” bija pirmā filmēšanas vieta, ar ko sākām — viss vēl bija nedaudz neveikli, bet jaunais un priecīgais saimnieks Jānis mūs ļoti laipni uzņēma, un, tiklīdz iegrimām sarunās, visa neveiklība un kameras aizmirsās. Kopā ar Jāni plūcām sarkano āboliņu, griezām kaķumētras un uzdevām viņam nebeidzamus jautājumus par jebko, kas auga pļavās un dārzā. Es uzzināju, kas ir savvaļas burkāns un kā izskatās aktinīdijas. Jānis deva pagaršot ehinācijas ziedu, no kā notirpst mēle. Iepazinos arī ar viņa suņiem — Bellu un Princesi — kuri, kā izrādās, ir “bioloģiski” palīgi dārzā cīņā ar vabolēm.
Vēlā pēcpusdienā ar skatu uz Daugavu ēdām uz ugunskura vārītu zupu — ugunszupu! — ar frikadelēm, “Ragārēs” audzētiem dārzeņiem, čili un nātrēm, kuru Ingmārs papildināja ar vīgriezēm, mārrutka sakni, piparmētrām un ar cukuru saberztām jāņogām — varbūt izklausās dīvaini, bet garšoja dievīgi!
Jāni atkal satiku pēc pāris nedēļām kādā Rīgas veikalā, kur viņš basām kājām bija atbraucis nopirkt jūras sāli. Sasveicinājāmies kā seni draugi. Tad atkal viņu manīju pāris reižu Kalnciema ielas tirdziņā, kur viņš tirgoja savas tējas. Nopirku liepziedu tēju — Jānis teica, tā ir plūkta pirms pāris dienām. Nu jau to esmu izdzērusi.”
Raidījuma “Ēdiena daba” sēriju par piedzīvoto “Ragārēs” televīzijā varēs vērot 6. decembrī. ◆