Staburags.lv ARHĪVS

UNESCO nedēļā – vairāk nekā 100 kultūras mantojumam veltīti pasākumi, arī Pļaviņās

UNESCO nedēļā – vairāk nekā 100 kultūras mantojumam veltīti pasākumi, arī Pļaviņās

Vairāk nekā 100 pasākumi visā Latvijā šonedēļ aicina ikvienu izzināt vietējo kultūras mantojumu – ir sākusies UNESCO nedēļa. Izstādes, izglītojošas ekskursijas, konkursi, lekcijas, stāstu pēcpusdienas un daudzus citus interesantus un izzinošus pasākumus vairāk nekā 30 pilsētās un novados rīko gan pašvaldības, gan skolas un bibliotēkas, gan arī muzeji un citas organizācijas.

12. oktobrī Pļaviņu novada bērnu bibliotēka rīkos pasākumu „Pa Jāņa Jaunsudrabiņa takām Pļaviņās”. Pasākums tiks organizēts sadarbībā ar Pļaviņu novada muzeju un Pļaviņu novada ģimnāziju. Pasākumā piedalīsies Pļaviņu novada  ģimnāzijas  5.a  klases  skolēni,  skolotājas  A.Lasmane,  I.Seipule,  muzeja darbiniece  I.Krastiņa  un stāstniece M.Tropa.  Pasākums veltīts rakstniekam Jānim Jaunsudrabiņam, kuram tieši Pļaviņās vēl šodien atrodas viņa paša projektētā māja. Pļaviņās  rakstnieks 20.gadsimta  30.  gados  ir  strādājis  un  dzīvojis.  Pļaviņās  ir  uzrakstīti arī  pazīstamie darbi  „Aija”, „Atbalss”, daļa „Baltās grāmatas.”
Pasākuma norises vieta: Pļaviņu novada muzejs
Kontaktpersona: Gunta Grandāne.

No 12. līdz 16. oktobrim Pļaviņu novada ģimnāzijā skolēniem mācību procesa ietvaros tiks organizētas nodarbības par vietējo kultūras mantojumu un vietējām vērtībām. Nodarbībās tiks akcentēti jautājumi par vietējo kultūras mantojumu un kultūras darbiniekiem. Skolēni diskutēs, kas, viņuprāt, ir vietējās vērtības (piem., vietas, objekti, īpaši priekšmeti, cilvēki un viņu darbi). Tiks aplūkots arī UNESCO Pasaules mantojuma un Pasaules mantojuma Latvijas nacionālais saraksts.
Pasākuma norises vieta: Pļaviņu novada ģimnāzija.
Kontaktpersona: Ilze Seipule.

13. oktobrī Pļaviņu novada ģimnāzijas sadarbībā ar Pļaviņu novada bērnu bibliotēku 9.klašu skolēniem rīkos mācību stundu par Pļaviņu un to apkārtnes
izcilākajiem kultūras darbiniekiem, literātiem, rakstniekiem un atpazīstamiem cilvēkiem, kā arī par viņu atstāto kultūras mantojumu. Mācību stundā plānots stāstīt par Jāni Jaunsudrabiņu, Emīliju Prūsu, Pēteri Lusti, Aleksandru Štrālu, Andreju Pormali. Pasākuma norises vieta: Pļaviņu novada ģimnāzija.
Kontaktpersona: Ilze Seipule.

14. oktobrī Pļaviņu novada ģimnāzijā 10.  un  11. klases skolēniem tiks organizēta tikšanās ar vietējo Pļaviņu novada kultūras  darbinieku, mākslinieku,  ornamentālistu  Uldi  Beķeri. Tikšanās  laikā  Uldis  Beķeris  izglītos  jauniešus  par etnogrāfiskajām  zīmēm,  latviešu  ornamentiem,  to lietojuma attīstību,  rosinās  domāt  par  daudzveidīgajām  izteiksmes iespējām, gleznojot rakstus. Pasākuma norises vieta: Pļaviņu novada ģimnāzija.
Kontaktpersona: Ilze Seipule

Plašāka informācija par pasākumiem pieejama šeit.

UNESCO kopš tās dibināšanas pievēršas mantojuma kopšanai un saglabāšanai nākamajām paaudzēm. Arī UNESCO darbs Latvijā ir izcelt šīs vērtības un rast jaunus veidus, kā par tām stāstīt sabiedrībai. „Kultūras mantojuma saglabāšana ir atbildība, kas sākas ar katru no mums. Ikdienas steigā reizēm nepamanām pavedienus, kas mūs aizved pie stāsta par to, kas esam un no kurienes nākam. UNESCO nedēļa ir laiks, kad aicinām palūkoties uz vērtībām un apzināties to nozīmi sabiedrības izaugsmē,” stāsta UNESCO nedēļas koordinatore Evija Maļkeviča.

Šogad UNESCO nedēļa norit no 12. līdz 18. oktobrim, un tā ieskandina arī Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) 70. gadadienu. Tāpēc 15. un 16. oktobrī Kuldīgā notiks UNESCO 70. gadadienai veltīta svinīga konference, kurā pulcēsies UNESCO LNK ilggadējie sadarbības partneri un tīklu organizācijas. Tās laikā tiks godināti labākie notikumi un aktivitātes, kas nodrošinājušas radošu kultūras mantojuma komunikāciju vietējās sabiedrībās. Šie veiksmes piemēri apkopoti arī UNESCO LNK veidotā publikācijā, kas būs pieejams UNESCO LNK mājas lapā.

UNESCO nedēļa pirmo reizi tika atzīmēta 2011. gadā, kad apritēja 20 gadi kopš Latvija pievienojās organizācijai. Aizvadītajos gados vairākos desmitos dažādu vietu visā Latvijā – bibliotēkās, skolās, pašvaldībās, kultūras centros u.c. – UNESCO nedēļas ietvaros notikuši simtiem pasākumu, kas veltīti nacionālo vērtību, vietējā mantojuma un aizvien dzīvo tradīciju izcelšanai, kā arī dažādām UNESCO programmām un tēmām, lai izzinātu un iepazītu organizācijas darbību Latvijā.