Staburags.lv ARHĪVS

Sākoties medībām ar dzinējiem, medniekus aicina pastiprināti ievērot biodrošību

LETA

2015. gada 7. oktobris 10:11

196
Sākoties medībām ar dzinējiem, medniekus aicina pastiprināti ievērot biodrošību

Lai gan no 1.oktobra, Medību noteikumi ļauj sākt medības ar dzinējiem, medniekiem jārēķinās ar vairākās medību platībās noteiktiem ierobežojumiem Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatības dēļ, kā arī pastiprināti jāievēro attiecīgas biodrošības prasības, aģentūru LETA informēja Valsts meža dienesta pārstāvji.

Medības ar dzinējiem vai traucēšanu ir aizliegtas atsevišķos pagastos, kas iekļauti ĀCM otrajā un trešajā riska zonā, - Ērgļu, Dzērbenes, Gārsenes, Kaives, Krapes, Lēdurgas, Liepas, Madlienas, Mārsnēnu, Meņģeles, Raiskuma, Raunas, Sausnējas, Skrīveru, Skultes, Straupes, Taurenes, Vaidavas un Vidrižu pagasta medību platībās.

Pārējās medību platībās medības ar dzinējiem vai traucēšanu atļauts organizēt, ja medību vadītājs nodrošina Pārtikas un veterinārā dienesta noteikto medību biodrošības prasību ievērošanu, savukārt medību tiesību lietotājs ne mazāk kā trīs darba dienas pirms plānotajām medībām tās piesaka virsmežniecībā.

Medību biodrošība paredz, ka aizliegts atstāt mežā medījumu blakusproduktus - dzīvnieka iekšējos orgānus, ādu u.c., tie jāsadedzina, jāaprok vai jāievieto speciāli tam paredzētos konteineros.

Visās ĀCM ierobežojumu teritorijās nomedītajām mežacūkām jānodrošina paraugu noņemšana un nodošana laboratoriskai izmeklēšanai, medījumu uzglabājot līdz atbilžu saņemšanai. Medījuma pirmapstrāde un uzglabāšana jāveic tam piemērotās telpās, nevis lauksaimniecības dzīvnieku novietnēs. Tāpat medību vadītājam jānodrošina medībās iesaistīto personu apavu, transportlīdzekļu un aprīkojuma dezinfekcija pēc medībām.

Kā atzina Valsts meža dienesta Medību daļas vadītājs Valters Lūsis, salīdzinājumā ar iepriekšējā gada ierobežojumiem šogad tie attiecas uz ievērojami mazāku teritoriju.

"Faktiski dzinējmedības ĀCM otrajā un trešajā riska zonā, izņemot rīkojumā minētos pagastus, ir atļautas, vienīgās prasības - lai esam informēti un lai mednieki ievēro biodrošību. Ja mednieki šīs prasības neievēros, pastāv iespēja konkrētajā teritorijā medības ar dzinējiem aizliegt," sacīja Lūsis.

Valsts meža dienesta rīkojums tika pieņemts, ievērojot arī Latvijas Mednieku savienības, Latvijas Mednieku asociācijas un AS "Latvijas Valsts meži" viedokli.

Kā ziņots, ĀCM šogad konstatēts 723 mežacūkām 41 novada 126 pagastos.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, jo novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks. Šī kaite Latvijā iepriekš nekad nebija reģistrēta.