Staburags.lv ARHĪVS

Siera leiputrija Vecbebros

Imants Kaziļuns

2015. gada 2. oktobris 00:01

657
Siera leiputrija Vecbebros

Uzņēmēju dienā Vecbebru profesionālās un vispārizglītojošās internātvidusskolas audzēkņiem — topošajiem ēdināšanas pakalpojumu speciālistiem, kā arī pārējiem interesentiem bija iespēja nogaršot astoņpadsmit, bet varbūt pat vairāk sieru. Nākamajiem kulināriem, pavāriem bija iespēja klātienē novērot “Port Hotel” restorāna profesionāla pavāra meistarību.

Pasākuma organizatore skolotāja Zinaida Bāra ir arī biedrības “Siera klubs” dalībniece. Ciešā sadarbība ar biedrību un tās vadītāju Vandu Davidanovu īstenojusies jau trešajā kopīgajā pasākumā Vecbebros. Siers nav iedomājams bez piena, un, apvienojot to ar uzņēmējdarbību, šoreiz tika pieaicināti zemnieki, piemēram, Raimonds Melderis no  saimniecības “Līvi”, kas nodarbojas ar kazas piena siera ražošanu, SIA “Jēkabpils piens” vadītājs Aigars Spēks — piena iepircējs, kā arī vietējās saimniecības “Vecsiljāņi” siera gatavošanas meistare Ieva Midega. Ciemos uz Vecbebriem brauca Ļaudonas, Lubānas un Kalsnavas skolas audzēkņi un skolotāji — konkursa “Piena pasaku kamoliņš” uzvarētāji.
“Siera klubs” uz pasākumu atveda arī Lazdonā, Kazdangā un Smiltenē gatavotos cietos un mīk­stos sierus. Viens no rīkotāju mērķiem bija iepazīstināt pēc iespējas lielāku potenciālo pircēju skaitu ar Latvijā ražotiem produktiem, lai turpmāk, veikala plauktos tos redzot, atmiņā atsauktu te sajusto garšu.
Tā kā Vecbebros mācās topošie pavāri, Vanda Davidanova uz skolu aicināja vienu no labākajiem pavāriem Latvijā — viesnīcas “Port Hotel” restorāna šefpavāru Uldi Krebu un viņa palīgu. Viņi kopā ar 3. kursa ēdināšanas pakalpojumu speciālistiem gatavoja dažādus modernus ēdienus, piemēram, salātus, izmantojot Latvijā jaunienākušo produktu — kvinoju. Degustācijai piedāvāja interesantas garšu formulas — krāsnī ceptu cūkgaļas fileju kopā ar sarkanās kvinojas salātiem un balzamiko ķiršiem.
Zinaida Bāra teic, ka pēc pasākuma jaunieši bija jaunu ideju pilni, 4. kursa audzēkņi ar jaunu sparu interesējās par prakses vietām, tajā skaitā “Port Hotel” restorānā. Nozarē strādājošie teic, ka šobrīd Latvijā profesionālu pavāru trūkst. Vai visi 17 pēdējā kursa audzēkņi nākotnē turpinās darbu izvēlētajā profesijā, atkarīgs no daudziem ap­stākļiem. Stāstot par savu pieredzi, Ulda Kreba palīgs Ritvars Indriķis teica, ka, tikai iepazīstot Uldi, viņa spēju aizraut ar pavārmākslu, radusies vēlme arī pašam strādāt šajā nozarē. ◆