Staburags.lv ARHĪVS

Dzeltenais milzis pārspēj sarkano

Guna Mikasenoka

2015. gada 24. septembris 00:01

43
Dzeltenais milzis pārspēj sarkano

Sinoras Lazdiņas ģimenes piemājas saimniecībā “Dambīši” Odzienā Vietalvas pagastā šogad  padevusies laba tomātu raža. Pirmo reizi izaudzēti arī gandrīz kilogramu smagi  rekordisti.

“Citus gadus lielākie tomāti ir svēruši nedaudz vairāk par puskilogramu, bet šie pārspēj visus!” stāsta Sinora Lazdiņa. “Lai precīzi nosvērtu abus milzeņus, devāmies uz vietējo veikalu. Uzlikts uz elektroniskajiem svariem, sarkanais tomāts svēra 905 gramus, bet dzeltenais — 915 gramus. Abus tomātus notiesājām paši — gan sagriezām salātos, gan sacepām omletē.”
Siltumnīcā savām vajadzībām ik gadu tiek iestādīts ap 40 tomātu stādu. Izaug dzelteni, sarkani, strīpaini, zaļi, melni, oranži augļi.
“Kāda šķirne milzeņiem, nemaz nezinām. Tomātus audzējam gadu gadiem no sēklām, tās ievāc vīramāte Inta, viņa to ļoti labi prot,” stāsta Sinora Lazdiņa. “Šogad pirmo reizi izmēģinājām saldos ‘Hurmas’ tomātus, kaimiņi pagājušajā rudenī iedeva vienu tomātu, un vīramāte ievāca sēklas. Tautas selekcija esot vislabākā — kaimiņš kaimiņam jau sliktu mantu nedos, līdz ar to arī sēklas ir labas.”
Kādreiz, kad bija savi lopi, siltumnīcas augsne mēslota ar kūtsmēsliem, bet šogad pirmo reizi ar savvaļas zirgu mēsliem. Otro gadu zirgus audzē vīra brālis Anris Lazdiņš, ganāmpulkā nu jau ir 14 zirgu, ģimene viņus palīdz pieskatīt. Zirgu mēsli salikti arī lauka gurķu vagās, un arī gurķu raža šogad ir laba.
Dārza veltes saimniecībā tiek pārstrādātas dažādos konservos. Tā kā tomāti šogad nogatavojušies gandrīz visi reizē, darba bijis daudz. Mazie dzeltenie tomāti ir sasaldēti un salikti saldētavā, lai Lieldienās celtu galdā kā olas. Savukārt sarkanie tomāti pārstrādāti tomātu un čili mērcē, kā arī daļa iekonservēti. “Marinējot dilles nelieku, bet burkas apakšā sataisu mīkstu “gultu” no burkānu lakstiem, tad tomāti saglabā savu garšu un smaržu, tie ir kā svaigi,” stāsta saimniece. “Izmantoju arī citas receptes, piemēram, marinējot tomātā iespiežu ķiploku, tādi tomāti mūsu ģimenē ir ļoti iecienīti.” ◆