Staburags.lv ARHĪVS

Sargāsi acis — sataupīsi redzi

LIENE ANDERSONE-KOLOSOVA

2015. gada 8. septembris 08:46

211
Sargāsi acis — sataupīsi redzi

Lai redze nepasliktinātos, optometriste Alise Strode iesaka trīs efektīvākos pasākumus: acis ne tikai trenēt, bet arī atpūtināt, lietot pareizu, acīm veselīgu uzturu un regulāri pārbaudīt acis pie speciālistiem. Optometriste atklāj savā darbā novēroto tendenci — reti kuram cilvēkam acu pārbaudēs ar acu gaišumu un asumu viss ir kārtībā.

“Optometrists nav acu ārsts, kura funkcijas ir ārstēt. Tas ir speciālists, kurš apskata acis, pārbauda redzi un, ja nepieciešams, to koriģē, izrak­stot briļļu vai kontaktlēcu recepti. Ja tiek konstatētas kādas nopietnas novirzes no normas, tad pacientu nosūta pie acu ārsta, kurš ir speciālists dažādu acu vainu ārstēšanā,” paskaidro speciāliste A. Strode. Viņa novērojusi šādas tendences: “Lielākoties pārbaužu laikā atklājam dažādas acu un redzes problēmas. Lai gan cilvēkiem tiek atgādināts regulāri veikt pārbaudi, vizītes laikā pie optometrista atklājas, ka tas nav darīts gadu desmitiem. Otrkārt, cilvēks labi apzinās, ka viņam redze ir pasliktinājusies, nepieciešamas brilles, bet tās netiek lietotas. Jāatgādina, ka šāda attieksme bojā acis, pasliktina redzi vēl vairāk, tādējādi radot diskomfortu sev pašam.”
“Pārbaudē neko sāpīgu nedaru — ar aparatūru pārbaudu svarīgākos acu un redzes parametrus. Apskatu tīkleni, acu iekšējās lēcas,” stāsta optometriste.

Visu rakstu lasiet "Staburaga" 8. septembra numurā.