Staburags.lv ARHĪVS

Grieķijā Latvijas tūristi visbiežāk saaukstējas, ceļojot jāuzmanās arī no medūzām, jūras ežiem, ķirzakām un bebriem

Grieķijā Latvijas tūristi visbiežāk saaukstējas, ceļojot jāuzmanās arī no medūzām, jūras ežiem, ķirzakām un bebriem

BTA apkopojusi šī gada jūnijā, jūlijā un augustā saņemtos apdrošināšanas atlīdzību pieteikumus nelaimes gadījumu un ceļojumu apdrošināšanā un secinājusi, ka vairumā gadījumu negadījumu iemesls ir iedzīvotāju neuzmanīga rīcība un izklaidība, kas raksturīga tieši vasaras sezonā. Šosezon daudzi pieaugušie guvuši traumas, veicot piemājas apkārtnes sakopšanas un dārza darbus, piemēram, BTA šovasar saņēmusi virkni atlīdzību pieteikumu par gūtajām traumām, zāģējot baļķus vai zarus, kā arī saņemti vairāki pieteikumi par negadījumiem, kas notikuši, neuzmanīgi rīkojoties ar zāles pļāvējiem. Šādu negadījumu skaits salīdzinājumā ar pērnā gada vasaru pieaudzis par 20 %.

Savukārt bērni šovasar, līdzīgi kā iepriekšējās sezonās, guvuši traumas, nodarbojoties ar aktīvās atpūtas sporta veidiem, piemēram, braucot ar velosipēdiem vai skeitborda dēļiem, kā arī šūpojoties uz šūpolēm. Saņemto atlīdzību pieteikumu skaits par bērnu gūtajām traumām, nodarbojoties ar aktīvās atpūtas sporta veidiem, sastāda 55 % no kopējā pieteikumu skaita bērnu nelaimes gadījumu apdrošināšanā. Vairumā gadījumu traumas nav bijušas ļoti nopietnas – sasitumi, nobrāzumi, tomēr vairākiem bērniem konstatēti arī roku lūzumi, smadzeņu satricinājumi. Par 5 % samazinājies saņemto atlīdzības pieteikumu skaits par nelaimes gadījumiem, kuros bērni guvuši traumas, lēkājot uz batuta.

Ārvalstu kūrortos Turcijā, Grieķijā iedzīvotāji visbiežāk saaukstējušies, ko izraisa straujas gaisa temperatūras izmaiņas, proti, ārā ir karsti laikapstākļi, bet viesnīcas telpās pastāvīgi tiek uzturēts vēss gaiss, izmantojot gaisa kondicionierus. Atlīdzības pieteikumu skaits par šāda veida medicīniskās palīdzības sniegšanu  ir 60 % no kopējā pieteikto atlīdzību skaita ceļojumu apdrošināšanā. Savukārt Bulgārijā vairāki klienti guvuši apdegumus, uzkāpjot medūzām

Atpūšoties Grieķijā un citās Dienvidu valstīs, virkne iedzīvotāju – 30 % no saņemto pieteikumu skaita – vērsušies pēc medicīniskās palīdzības arī vēdera vīrusu gadījumos. BTA pieredze rāda, ka pārtikas kvalitātei liela uzmanība jāpievērš, atpūšoties tieši dienvidu valstīs, kur karstumā ēdiens strauji bojājas un var izraisīt saindēšanos. Savukārt no pārēšanās parasti cieš tūristi, kuri izvēlējušies „all inclusive” ceļojumu paketes.

Tāpat kā citus gadus, arī šovasar ceļojumu laikā iedzīvotāji guvuši arī dažādas traumas, baudot aktīvās atpūtas iespējas, piemēram, krītot no motocikla, spēlējot pludmales volejbolu, peldoties u.tml.

Vairāki BTA klienti ārvalstīs vērsušies pēc medicīniskās palīdzības pēc dažādu rāpuļu un dzīvnieku kodumiem, piemēram, kādam klientam Turcijā iekodusi ķirzaka, citam klientam, atrodoties Amerikas Savienotajās Valstīs, iekodis bebrs, bet kādai sievietei Baltkrievijā iekodusi čūska. Savukārt, atpūšoties  pie ūdenstilpēm subtropu klimata joslā, jāuzmanās arī no medūzām un ūdens ežiem. Uzkāpjot uz medūzām un ūdens ežiem, vairāki BTA klienti šovasar guvuši traumas un apdegumus, baudot atpūtu Bulgārijas kūrortos.