Staburags.lv ARHĪVS

Mazzalves pamatskolā šonedēļ ekoskolu forumā pulcēsies ap 100 skolotāju un 100 skolēnu

www.staburags.lv

2015. gada 28. jūlijs 14:53

405
Mazzalves pamatskolā šonedēļ ekoskolu forumā pulcēsies ap 100 skolotāju un 100 skolēnu

Mazzalves pamatskolā šonedēļ notiek Latvijas ekoskolu koordinatoru un audzēkņu forums. To atklās šodien pulksten 16 Mazzalves pamatskolas zālē, bet tas noslēgsies svētdien, 2. augustā.


Nometnes vadītāja Anna Grenciņa-Grencione informē, ka forums katru gadu notiek citā skolā. Šogad forumu organizē Latvijas Vides fonds sadarbībā ar “Latvijas Valsts mežiem”, Neretas novada domi, Mazzalves pamatskolu un pagasta pārvaldi. Pirmās trīs dienas skolā darbosies ap 100 skolotāju no visas Latvijas, pēc tam trīs dienas — ap 100 skolēnu no dažādām Latvijas izglītības iestādēm, kuras piedalās ekoskolu programmā. “Tā kā Mazzalves pamatskola ir ekoskola, forumā piedalās arī mūsu audzēkņi un skolotāji,” stāsta Anna Grenciņa-Grencione. “Dalīsimies pieredzē, viesi varēs baudīt izzinošu priekšnesumu “Leģendas Ērberģes muižā”, kuru mazzalvieši parasti tāda tūristiem.”


Lai nodrošinātu foruma norisi, šajās dienās strādā pieci brīvrpātīgie ekoskolas audzēkņi no Mazzalves pamatskolas — šīgada absolventi Ronalds Gercens un

Hardijs Piternieks, kā arī tagadējie skolēni Ance Grenciņa-Grencione, Rihards Galeušs un Emīls Bondars.


Sākoties forumam, viņiem pievienosies trīs audzēkņi no Neretas vidusskolas. Viesi dzīvos trijās vietās — skolā, bērnudārzā un bijušās mežniecības ēkā, kas ir labā kārtībā un pieder pagasta pārvaldei. Ēdināšanu nodrošinās skolas pavāres.


Skolotāji — programmas koordinatori forumā tiksies ar vides ekspertiem un lektoriem un pārrunās dažādas aktuālas tēmas, piemēram, par to, kas ir pārtikas cirks un kā to beigt spēlēt, kā mācīt kritisko domāšanu, kā skolās nodrišināt veselīgu ēdināšanu. Viņi darbosies arī tematiskajās darbnīcās, piemēram, gatavos dabīgo kosmētiku, dekupāžas nodarbībā radoši izmantos papīra un auduma atlikumus, dosies kā arī dosies laivu braucienā pa Mēmeles upi un pārgājienā.


Skolēniem būs lekciju un nodarbību cikls par klimata mainību, ūdeņu ekoloģisko kvalitāti Latvijā, energoefektivitātes veicināšanu skolā un citām tēmām, notiks radošās un izzinošās darbnīcas, zināšanu konkurss, sporta spēles, kā arī varēs doties nakts trasē — piedzīvojumu sacensībās dabā. Arī viņi dosies laivu braucienā pa Mēmeles upi.


Ekoskolu programmā Latvijā šobrīd darbojas 170 izglītības iestādes, bet visā pasaulē programmā ir iesaistītas vairāk kā 40 000 skolas. Programmu Latvijā īsteno Vides izglītības fonds. Tā darbību finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija projektā “Zaļais izrāviens — Vides izglītības fonda darbības stiprināšana”.