Staburags.lv ARHĪVS

Antibiotiku lietošanā Latvija ir pirmajā trijniekā Eiropā

MONTA GLUMANE

2015. gada 21. jūlijs 10:45

47
Antibiotiku lietošanā Latvija ir pirmajā trijniekā Eiropā

Latvija ir viena no lielākajām antibiotiku lietotājām Eiropas Savienībā. To apstiprina Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra veiktais prevalences pētījums no 2011. līdz 2012. gadam. Tajā atklājas, ka 35 procenti pacientu slimnīcās saņem antibiotikas, bet pie mums šis skaitlis sasniedz pat 38,4 procentus. Antibiotiku lietošanā mūs apsteidz vien Rumānija un Somija.

Kopš laika, kad tika atklātas labākās zāles baktēriju iznīcināšanai, zinātnieki ir izstrādājuši desmitiem citu antibiotiku un jaunu antibiotiku izstrāde turpinās. Antibiotikas ir kļuvušas par neaizstājamu palīgu slimību apkarošanā. Droši vien katram no Latvijas iedzīvotājiem antibiotikas ir palīdzējušas uzveikt kādu infekciju. Tomēr laika gaitā ir atklājies, ka šiem medikamentiem ir arī savas ēnas puses. Antibiotikas nepalīdz pret vīrusu izraisītām slimībām, turklāt dažiem cilvēkiem ir alerģija pret noteiktām antibiotikām un plaša darbības spektra antibiotikas var iznīcināt mūsu organismā derīgus mikroorganismus. Taču vislielākā problēma, kas saistās ar šīm zālēm, iespējams, ir to lietošana pārmērīgā vai, gluži pretēji, nepietiekamā daudzumā.

Cilvēki, kuri slimo bieži, un pareizi būtu pirms antibiotiku izrakstīšanas veikt gan urīna, gan asins analīzes un rentgenu, lai noteiktu, vai ir vīrusa vai baktēriju izraisīta infekcija. Taču tā nenotiek. “Tā būtu pareizi. Bet mums ir pacienti, kuri ļoti bieži slimo, un kvotu mums ir tik, cik ir, un mēs nevaram atļauties katras divas nedēļas veikt analīzes, tāpēc tā notiek un mēs arī ekonomējam ar to. Kvotas pat nesanāk tik daudz, lai uztaisītu pacientam vienu analīzi.”

Visu rakstu lasiet "Staburaga" 21. jūlija numurā.