Staburags.lv ARHĪVS

Kļavu sula jau tek

Indulis Burka

2011. gada 18. marts 09:15

1739
Kļavu sula jau tek

Daudzesiete Daina Roze jau vairākas dienas tecina kļuvu sulas. Tās iegūstamas tikai īsu brīdi pavasarī, taču ir ļoti saldas un bagātas ar minerālvielām.

— Kļavu un bērzu sulas tecinām katru gadu. Šogad kļavām sulas sākām tecināt 11. martā. Šajā dienā pirmo reizi gaiss kārtīgi iesila un sākās atkusnis, — saka Rozes kundze. — Sulas gan tek lēnu un dienā pietek ap četriem litriem saldā dzēriena. Naktī, kad piesalst, sulas pilnībā pārstāj tecēt.

Kļavu sula no organisma lieliski izskalo nevēlamās vielas. Turklāt tās palīdz atbrīvoties arī no dažiem liekiem kilogramiem. Esmu pārliecinājusies, ka trīs dienas pavasarī var iztikt tikai no kļavu sulas vien un pašsajūta ievērojami uzlabojas.  

Teic, ka kļavu sulu nav iespējams saglabāt, taču pērn tās iepildīju tīrās plastmasas pudelēs un noliku vēsumā. Ap Jāņiem sula vēl nebija saglumējusi. Protams, garša nebija tik laba kā pavasarī un dzēriens nebija tik dzirkstošs, kā no bērzu sulām iegūtais.

Vēlāk tecinām arī bērzu sulas. Tās pildu piecu litru tilpuma plastmasas pudelēs. Pievienoju vienu divas ēdamkarotes cukura un dažas krustnagliņas, tad vasarā slāpes var veldzēt ar lielisku dzirkstošu dzērienu.

Uzziņai

Cukurs ir visu koku sulās, bet uzturam noderīgu sulu mūsu apstākļos varam iegūt tikai no kļavām un bērziem, retāk no liepām.

Visvairāk cukura ir kļavas sulā 5%, bet bērza un liepas sulā 2 %.

Viena pieaugusi kļava, pilnīgi izmantojot pavasara sulas tecēšanas laiku, var dot ap 100 litru kļavas sulas, kuru var lietot kā veselīgu dzērienu svaigā veidā vai arī ieraudzētu vasaras lietošanai. Kļavu sulu vārot (iztvaicējot), var iegūt ļoti garšīgu kļavu sīrupu.

Nelielos daudzumos kļavu sulu var iegūt, nolaužot kļavas zariņus un tiem piekarot pudeles sulas uzkrāšanai.