Staburags.lv ARHĪVS

Aizkrauklē un Pļaviņās gaida asins donorus

2011. gada 18. marts 15:29

1444
Aizkrauklē un Pļaviņās gaida asins donorus

Šī gada 21. martā no plkst. 10:00 līdz 13:00 Valsts asinsdonoru centrs (VADC) rīko asins donoru dienu Aizkraukles mūzikas skolā (Aizkrauklē, Skolas ielā 3), bet 22. martā no plkst. 10:00 līdz 13:00 donoru diena notiks Pļaviņu kultūras namā (Pļaviņās, Daugavas 49).

VADC informē, ka no 7. marta, akcijas „Esi sasniedzams” ietvaros, Latvijas iedzīvotājiem ir iespēja reģistrēties īsziņas saņemšanai ar aicinājumu ziedot asinis brīdī, kad slimniekiem būs nepieciešamas tieši attiecīgās grupas asinis.
Lai reģistrētos īsziņas saņemšanai:
1.reģistrējies par asins donoru www.draugiem.lv/asinsdonori;
2.norādi savu asins grupu un tuvāko pieejamo asins ziedošanas vietu (kādā no deviņām pilsētām, kur atrodas Asins sagatavošanas nodaļas);
Kad pārliešanai būs nepieciešamas tieši Tavas grupas asinis, VADC Tevi uzrunās ar īsziņu (ne biežāk kā četras reizes gadā)!
VADC Donoru nodaļas vadīja Irēna Danilāne: „Mēs esam priecīgi par katru donoru, kas ierodas pie mums ziedot asinis bez īpaša aicinājuma. Tomēr nereti veidojas situācijas, kad slimniekiem pārliešanai nepieciešamas kādas noteiktas grupas asinis, kuru krājumu nepieciešams papildināt. Aizsāktais projekts „Esi sasniedzams” mums palīdzēs sazināties tieši ar tiem donoriem, kuri vēl nav iesaistījušies asins donoru kustībā, bet kuru asinis var būt nepieciešamas pārliešanai slimniekiem.”
VADC atgādina, ka par donoru var kļūt vecumā no 18 - 65 gadiem. Donora svars nedrīkst būt mazāks par 50 kg, un pirms asins nodošanas nedrīkst lietot alkoholu un smēķēt. Līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments!
Pēc asins nodošanas donors saņem naudas kompensāciju 3LVL pusdienām, brīvdienu (saglabājot vidējo darba algu) asins došanas dienā un nākamajā dienā, iepriekš to saskaņojot ar darba devēju pēc Darba likuma 74. panta un ar uzņēmuma „G.Miežis Ārsts” atbalstu - Lietuvā ražotā produkta Hematogenas Vita + tāfelītes asins līdzsvara atjaunošanai organismā.