Staburags.lv ARHĪVS

Neļauj sev izžūt!

VALIJA BELUZA

2015. gada 16. jūnijs 11:48

111
Neļauj sev izžūt!

Senajās Austrumu kultūrās uzskatīja, ka 90% cilvēku slimību cēlonis ir nepietiekama ūdens dzeršana. Arī mūsdienās ūdens ir pielīdzināts veselības, skaistuma un jaunības eliksīram, kas attīra organismu un palīdz novērst dažādas kaites. Pareiza uztura programma sola atbrīvošanu no liekā svara kilogramiem, ja nopietni pievēršas ūdens dzeršanai.

Ik dienu organisms zaudē 2,5 līdz 3 litrus ūdens, ko izvadām caur nierēm, ar sviedriem, izelpojot. Šādi ķermenis izdala liekās vielas un toksīnus. Ūdens rezerves nepieciešams papildināt, jo mēs to zaudējam, arī izelpojot un svīstot. Ievērojams ūdens daudzums ir iesaistīts gremošanas procesā. Ja zaudētā ūdens apjoms netiek atjaunots, tiek kavēta vielmaiņas nevajadzīgo galaproduktu izvadīšana un organisms tiek saindēts.

Dienā ieteicams uzņemt 6 līdz 8 glāzes ūdens jeb 0,35 mililitri reiz ķermeņa svars. Vidēji tie ir 1,5 līdz 2 litri — tikpat, cik vidēji dienā cilvēks to zaudē ar dabīgajiem organisma procesiem.  Optimāls šķidruma patēriņš dienā svarīgs ne vien tāpēc, ka šķīdina uzturvielas, bet piedalās arī skābju—bāzu līdzsvara nodrošināšanā, vielu transportā, vielmaiņas galaproduktu izvadīšanā, regulē ķermeņa temperatūru, pilda aizsargfunkciju, nosaka šūnu fizikālās īpašības, piemēram, elastību. 

Daži no pirmajiem signāliem, kas liecina par ūdens trūkumu organismā, ir sausa mute, slikta dūša un tumšāks urīns u. c. Tiklīdz tiek novērota dehidratācija jeb lielāks ūdens zudums organismā (līdz 5—6%), var iestāties bezsamaņa un vēlāk iespējama pat nāve.

Visu rakstu lasiet "Staburaga" 16. jūnija numurā.