“Gotiņu” ražotāji atklāj tūrisma sezonu

Skrīveru pārtikas kombināts bija viens no diviem Aizkraukles puses objektiem, kas iekļauts profesionālās lauku tūrisma asociācijas “Lauku ceļotājs” žurnālistu pieredzes apmaiņas braucienā, atklājot jauno tūrisma sezonu.
Strādāja arī veselības ministrs
Žurnālisti Skrīveru novadā apmeklēja “Skrīveru mājas saldējuma” un konfekšu “Gotiņa” ražotni. Skrīveru pārtikas kombinātā tuvākus un tālākus viesus sagaidīja un par uzņēmuma vēsturi, darbību mūsdienās un nākotnes plāniem stāstīja Baiba Lūse, viena no darbīgās saimes, kura pārvalda un saimnieko šajā ģimenes uzņēmumā, loceklēm.
Ciemiņi un vēlāk ar viņu starpniecību arī liela daļa Latvijas uzzināja, ka Skrīveru pārtikas kombināts izveidots daļēji uz vecā spirta brūža pamatiem, kas te darbojies pirmās brīvvalsts laikā. 1956. gadā dibināts kā Ogres augļu un dārzeņu pārstrādes kombināts, gadu vēlāk te, gatavojot limonādi un dažādus konservus, pirmo reizi Latvijā sāka ražot konfektes “Gotiņa”.
Pēc četriem gadiem iestādi pārdēvēja par Skrīveru pārtikas kombinātu. Te pirmā darbavieta 18 gadu vecumā bija pašreizējam konfekšu vārīšanas meistaram Aigaram Lūsim, kā arī viņa sievas Baibas mammai. Arī veselības ministrs Guntis Belēvičs atzinies, ka, mācoties 4. klasē, vasarā pieteicies ietīt konfektes.
Ar eksperimentiem neaizraujas
Tālajos septiņdesmitajos gados te nodarbināja līdz 250 cilvēku, uzņēmums bija apkārtnē lielākais darba devējs. Uz apmeklētāju jautājumu, kādēļ tieši Skrīveriem ir tik senas konfektes “Gotiņa” gatavošanas tradīcijas, Baiba Lūse zināja atbildēt par kādu vietējo — uzņēmīgu sievu, kura mājās vārīto piena masu pārdeva tirgū.
Lūšu ģimene ražotni pārņēma 2011. gadā, pēc tam, kad 2005. gadā konfekšu ražošana te tika pārtraukta. Saglabājot konfekšu vārīšanas receptes no 60. gadiem, sāka savu saldumu ražošanu. Saglabāta autentiska garša, sastāvdaļās nav konservantu, līdz ar to derīguma termiņš ir salīdzinoši īsāks. Konfekšu gatavošanā izmanto Gruzijā audzētus, bet pašu grauzdētus riekstus, Latvijā ražotu sviestu. Masu vāra uz “dzīvas” uguns, maisa ar koka menti, un meistara uzdevums ir “noķert” īsto brīdi, kad tā gatava.
Gatavojas “Atvērtajām dienām laukos”
Pašlaik Skrīveru pārtikas kombinātā mēnesī izgatavo ap tonnu konfekšu. Salīdzinot ar uzņēmuma “ziedu laikiem”, toreiz gadā saražoja līdz pat 700 tonnām. Šobrīd te nodarbināti septiņi cilvēki. Kā konfekšu masas vārīšana tikpat atbildīgs ir tinēju darbs. Vienā kilogramā ir 65 konfektes, bet dienā viens cilvēks apstrādā ap 70 kilogramu. Padomju laikos tinēju darbu rūpīgi vērtēja, par ko atrodami ieraksti saglabātajā kvalitātes uzskaites žurnālā.
Baiba Lūse atlasa tautasdziesmas, kuras nodrukā uz konfekšu papīriem. Konfekšu papīri kļuvuši par kolekcionāru iekāres objektu, bet pati konfekte “Gotiņa”, līdzīgi kā rupjmaize un “Rīgas Melnais balzams”, ieņēmusi stabilu vietu ciemkukuļu sarakstā, latviešiem dodoties ciemos pie tautiešiem ārzemēs. Arī Lietuvā, Igaunijā un Vācijā, piedaloties dažādos tirdziņos un izstādēs, apmeklētāju atsaucība esot liela, un dažkārt pāris dienās izpērk līdz pustonnai saldumu. Tie, kuri paši vēlas apskatīt Skrīveru pārtikas kombinātu, tajā ierīkoto muzeju, nogaršot un iegādāties “Gotiņas”, to varēs izdarīt arī 13. un 14. jūnijā “Lauku ceļotāja” rīkotājās “Atvērtajās dienās laukos”. ◆
Kategorijas
- Reklāmraksti
- Afiša
- Balles
- Izstādes
- Koncerti
- Teātris
- Citi pasākumi
- Sporta pasākumi
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Veselība
- Vaļasprieks
- Lietotāju raksti
- Latvijā un pasaulē
- Dzīve laukos
- Izglītība
- Operatīvie dienesti
- Novadu ziņas
- Aizkraukles novadā
- Jaunjelgavas novadā
- Kokneses novadā
- Neretas novada
- Pļaviņu novada
- Skrīveru novadā
- Vecumnieku novadā
- Viesītes novadā
- Sports
- Viedokļi/Komentāri
- Statiskas lapas
- Pazudis/atrasts
- Abonēšana
- "Staburaga" projektu raksti
- Kultūra