Staburags.lv ARHĪVS

“Liepkalnos” raudzē kvasu

Sandra Pumpure

2011. gada 5. aprīlis 11:47

1824
“Liepkalnos” raudzē kvasu

Maiznīcā “Liepkalni” Klintaines pagastā sāk raudzēt rudzu maizes kvasu. Pagaidām jaunā produkta tehnoloģija ir izstrādes procesā.

“Liepkalnu” saimnieks Dagnis Čākurs stāsta, ka ideja ražot maizes kvasu radusies, lai dažādotu produkciju.
— Maiznīca, konditoreja mums jau ir, un varbūt cilvēki pie mums labprāt nobaudītu arī dabīgi raudzētu maizes kvasu, — atzīst uzņēmējs.
“Liepkalnu” tehnoloģe Aina Linde stāsta, ka šobrīd Latvijā un arī pasaulē neviens no rudzu maizes rūpnieciski neražo dabīgi raudzētu maizes kvasu. Veikalos nopērkamie ir gatavoti no koncentrāta.
— Mēs nedomājam konkurēt ar lielajiem atspirdzinošo dzērienu ražotājiem, tāpēc domājam par atšķirīga produkta ražošanu. Šādam kvasam ir specifiska maizes garša. No rudzu maizes gatavo kvasa misu, kuru pēc tam vairākas stundas raudzē un pēc raudzēšanas nogatavina.  Šobrīd intensīvi strādājam, eksperimentējam un degustējam, lai dzēriens būtu tāds, kādu varētu piedāvāt pircējiem. Dabīgi raudzēts maizes kvass ir “dzīvs” produkts, kura pagatavošana ir sarežģīts bioķīmisks process. Pagaidām izmantojam maizes donas, bet, ja sāksim ražošanu, maize būs jācep papildus, — stāsta Aina Linde.
Domājot par jaunu produktu ražošanu, “Liepkalnos” sākta piebūves celtniecība. Dagnis Čākurs atzīst, ka pagaidām vēl nav zināms, vai tajā būs kvasa ražotne. Martā uzņēmums atvēra jaunu maiznīcu Igaunijas pilsētā Pērnavā. Tāpat kā pārējās “Liepkalnu” ceptuvēs, arī tur uz vietas cep un pārdod maizi un dažādus konditorejas izstrādājumus.