Staburags.lv ARHĪVS

Aizkraukles slimnīcā savdabīgs rekords

2011. gada 11. aprīlis 10:36

3572
Aizkraukles slimnīcā savdabīgs rekords

Pērn teju ceturtā daļa jeb 24,1% bērnu Latvijā nāca pasaulē ķeizargrieziena operācijā, kas ir manāmi vairāk nekā Skandināvijas valstīs, Lietuvā un Igaunijā, vēsta laikraksts "Diena". Lokālo slimnīcu vidū 2009. gadā rekordiste Latvijā ķeizargrieziena veikšanā bijusi Aizkraukles slimnīca, kurā ķeizargriezienu veica aptuveni 50% gadījumu no 160 dzemdībām.

Tā kā ķeizargrieziena operācijas medicīnisku indikāciju dēļ slimnīcas veic par valsts naudu un tās izmaksā divreiz dārgāk nekā parastās dzemdības, šie dati ieinteresējuši Veselības ministriju (VM), kas sola analizēt, vai 24% ir adekvāts skaitlis.

"Jānoskaidro arī, kādēļ ķeizargriezienu veikšanā ir tik būtiskas atšķirības lokālo slimnīcu vidū – pat par divām reizēm," atzinis VM valsts sekretāra vietnieks Juris Bundulis. Pasaules Veselības organizācija uzskata – nav pamata, lai ķeizargrieziena procents būtu augstāks par 15%. Arī Latvijas speciālisti piekrīt, ka tāds varētu būt vidējais rādītājs lokālajās slimnīcās, taču perinatālās aprūpes centros – ne augstāk par 25%.

Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas prezidente, Rīgas Dzemdību nama galvenā ginekoloģe Dace Rezeberga norādījusi uz vairākiem ķeizargrieziena veikšanas iemesliem. Viens ir pacienta un ārsta attiecības. "Ja kaut kas dzemdībās ir ne tā, pirmais jautājums ir, kāpēc netaisīja ķeizargriezienu. Zināmā mērā tā ir aizsardzības reakcija no dakteru puses, ka it kā esi izdarījis visu, ko varēja izdarīt, lai nevar pārmest," skaidrojusi ginekoloģe.

Mēdzot būt situācijas, ka uz Dzemdību namu atnākot paciente jauna sieviete, kurai nav problēmu dzemdēt pašai, bet kurai jau ir slēdziens, ka viņa patoloģijas dēļ to nevar. Tad ārsti nepiekrīt, sūta pie cita attiecīgās specialitātes ārsta, mēdz gadīties, ka atgriežas ar slēdzienu, ka pati dzemdēt drīkst.

Nereti pacientes vēloties "ķeizaru" tāpēc, ka nezina un neko pat negrib zināt par dzemdībām, dzemdības saistās ar sāpēm un mokām. "Bet dzīvojam taču 21.gadsimtā, un ārstam jācenšas pacienti pārliecināt. Jāskaidro, ka iespējams lietot atsāpināšanas metodes – epidurālo atsāpināšanu, "jautrības gāzes"," norādījusi Rezeberga.

Lokālo slimnīcu vidū 2009.gadā rekordiste Latvijā ķeizargrieziena veikšanā bijusi Aizkraukles slimnīca, kurā ķeizargriezienu veica aptuveni 50% gadījumu no 160 dzemdībām. Kopš pērnā gada šī slimnīca nesniedz dzemdību palīdzību. Slimnīcas vadītāja Alīda Vāne gan nevarot paskaidrot, kādēļ šis skaitlis bijis tik liels. "Mums bija ļoti laba nodaļa, dzemdību speciālists bija ķirurgs. Iespējams, pacientes, to zinot, plānoja ķeizargriezienu mūsu slimnīcā," spriedusi Vāne.

Pēc VM datiem, pērn lokālo slimnīcu vidū viena no slimnīcām ar augstāko ķeizargriezienu skaitu – 26,3% no 604 dzemdībām – bija Kuldīgas slimnīca. Slimnīcas vadītājs Ivars Eglītis uzsvēris - tas ir tikai un vienīgi slimnīcas dzemdību speciālistu lēmums, ne jautājums administrācijai.