Istaba, kuru gribas pagaršot

Iespējams, daļai lasītāju virsraksts šķiet neloģisks, taču tas nav kļūdains. Februāra vidū Rīgā, Interjera un delikatešu centrā “mc2” Krasta ielā, tika atklāts unikāls mākslas darbs —
istaba, kurā visas detaļas ir pagatavotas no šokolādes. Tā būs apskatāma līdz 22. martam.
Tiem, kuri automašīnā dodas uz Rīgu, šī objekta apskate iznāk pa ceļam, jo “mc2” ir pārsimt metru no iecienītā ēdināšanas kompleksa “Lido”. Biju gan iedomājusies, ka pie šīs unikālās istabas pulcēsies vairāki desmiti interesentu, taču kļūdījos. Darbdienas vidū biju vienīgā, kas to aplūkoja. Ieejot centrā, istabai garām paiet nevar — tā izvietota pretī ieejas durvīm un apskatāma bez maksas. Tiesa, istabā nav iespējams ieiet un padzert kafiju vai arī izmēģināt dīvāna mīkstumu, jo tajā ne tikai visi priekšmeti, bet arī grīda ir no šokolādes. Gardēžiem gan istabas apskate kņudinās garšas kārpiņas, jo šokolādes saldenrūgtā smarža kairināt kairina ožas receptorus.
Kā liecina internetā atrodamā informācija, šokolādes istabas autore ir pazīstamā šokolādes skulptore no Lietuvas Jeļena Klimenta. Neparastais objekts veidots divus mēnešus. Lai pārvietotu šokolādes istabas atsevišķās detaļas, bijusi nepieciešama speciāla tehnika, kura nodrošinātu noteiktu temperatūru. Istabas montāžai un pilnīgai tās pabeigšanai bijusi vajadzīga vēl apmēram nedēļa.
Saldā istaba sastāv no vairāk nekā 50 elementiem: mēbelēm, kamīna ar svecēm, paklājiem, gleznām, pulksteņa, ziediem... Istabas tālākā stūrī uz sofas apgūlies kaķis, bet priekšplānā pozē liela izmēra suns, par kuru kādā informācijā rakstīts: “Rīgā atklāta šokolādes istaba ar aizdomīgu šokolādes suni.”
Lai izveidotu 20 kvadrātmetru lielo šokolādes istabu, bija nepieciešams 600 kilogramu šokolādes. Tā vesta no visām pasaules malām — Šveices, Beļģijas, Jaunzēlandes, Brazīlijas. Šīs istabas veidošanā ir izmantoti trīs šokolādes veidi. “Strādāt ar šokolādi ir ārkārtīgi interesanti, veidojot tā viegli pakļaujas, jauki smaržo. Lai veidošana izdotos, tās temperatūrai ir jābūt apmēram 35 — 40 grādiem. Ja temperatūra būs augstāka, šokolāde ātri kusīs un zaudēs formu. Ja šokolāde būs pārāk auksta — tā ātri kļūs cieta un trausla. Iedomājieties, cik šis darbs ir sarežģīts! Bet patīkams! Šokolādes istabas izveide ir līdzīga ledus skulptūru veidošanai. Bet šokolāde ir silta, gardi smaržo un rada visapkārt vienreizīgu atmosfēru,” tā kādā intervijā teikusi māksliniece šokolādes skulptore Jeļena Klimenta. Garšīgajā istabā pie sienām ir piekārtas arī gleznas. Tās māksliniecei bijis izveidot visgrūtāk.
Šī nav pirmā Klimentas izveidotā šokolādes istaba. 2011. gadā kas līdzīgs tika atklāts Krievijā, tirdzniecības un izklaides centrā “Kaļiņingrad Plaza”. ◆
Kategorijas
- Reklāmraksti
- Afiša
- Balles
- Izstādes
- Koncerti
- Teātris
- Citi pasākumi
- Sporta pasākumi
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Veselība
- Vaļasprieks
- Lietotāju raksti
- Latvijā un pasaulē
- Dzīve laukos
- Izglītība
- Operatīvie dienesti
- Novadu ziņas
- Aizkraukles novadā
- Jaunjelgavas novadā
- Kokneses novadā
- Neretas novada
- Pļaviņu novada
- Skrīveru novadā
- Vecumnieku novadā
- Viesītes novadā
- Sports
- Viedokļi/Komentāri
- Statiskas lapas
- Pazudis/atrasts
- Abonēšana
- "Staburaga" projektu raksti
- Kultūra