Staburags.lv ARHĪVS

Cukura diabētu nerada cukurs

LIENE GINTERE

2015. gada 3. marts 08:34

251
Cukura diabētu nerada cukurs

Cukura diabētu bērniem gandrīz nekad neizraisa pārtika, mītu par cukura lielo lomu diabēta attīstībā apgāž Latvijas Bērnu un jauniešu diabēta biedrības valdes priekšsēdētāja Ināra Pužule. “Diabēts ir epidēmija, kas pārņem pasauli. Tepat pie mums Latvijā katru gadu saslimst aptuveni 70 bērnu.”


Diabēta rašanās iemeslus zinātnieki vēl īsti nav noskaidrojuši — saka I. Pužule un apliecina — visbiežāk diabētu nerada konfektes un citi saldumi. “Mūsdienās ir izplatīti stereotipi, ka hamburgeri un kokakolas ir pie vainas, bet tā nav tiesa.” Zinātnieku domas dalās, tiek pieļauti varianti, ka slimības saknes meklējamas psiholoģiskos pārdzīvojumos — zaudējumos, traģēdijās vai pat vīrusos. Bērniem saslimšanas iemesli un izpausmes atšķiras.

Nobīstas no mammas asarām
Diabētam ir divas galvenās formas. Ar pirmā tipa diabētu saslimst galvenokārt bērni un pieaugušie vecumā līdz 40 gadiem. Šā tipa diabētu nevar pilnībā izārstēt, bet var labi apārstēt un normalizēt cukura daudzumu asinīs, izvairoties no diabēta komplikācijām. Pārsvarā visi bērni, kuri slimo ar diabētu, ir šīs grupas slimnieki. Diabētu ārstē ar regulārām ikdienas insulīna injekcijām. Pati piemērotākā ir intensificēta insulīna ievadīšana — īsas vai ātras darbības insulīns pirms lielākām ēdienreizēm un pagarinātas darbības insulīns pirms gulētiešanas vai no rīta. Svarīgs ir veselīgs, sabalansēts uzturs, fiziskās aktivitātes. “Mammas cer, ka ar laiku radīsies ārstēšanas iespējas, tomēr pagaidām tālāk par pētījumiem nav tikts. Vecāki vēršas pie dziedniekiem un homeopātiem, tomēr tas īsti nelīdz. Mazi bērni situāciju neuztver traģiski, bet nobīstas, redzot, ka mamma raud,” novēroto stāsta I. Pužule. Pirmā tipa diabēts prasa insulīna injekcijas piecas reizes dienā vai arī insulīna sūknīša izmantošanu.


Vairāk lasiet laikraksta "Staburags" 3. marta numurā.