Staburags.lv ARHĪVS

Seja — veselības spogulis

VALIJA BELUZA

2015. gada 24. februāris 15:19

1079
Seja — veselības spogulis

Āda ir platības ziņā lielākais ķermeņa orgāns, kas ar savu izskatu parāda gan organisma pašsajūtu, gan to, kā pret sevi izturamies. Tā kā āda piedalās vielmaiņā, tauku uzkrāšanā un noārdīšanā, kā arī sāls un ūdens līmeņa regu­lēšanā, sejā kā spogulī atainojas neizgulēšanās, spriedze, kaitīgie ieradumi un negatīvās emocijas.

“Aptuveni 30 procentu manu klientu ir vīrieši, galvenokārt puiši, kas satraucas par pinnēm, bet biežāk skaistumkopšanas kabineta durvis ver daiļā dzimuma pārstāves no divpadsmit gadiem līdz ļoti skaistam vecumam. Jaunieši parasti meklē palīdzību aknes dēļ, savukārt sievietes biežāk vēlas mazināt novecošanās pazīmes,” atklāj sertificēta kosmētiķe Inga Tapiņa.

Pumpiņas, pūtītes, pinnes

Ādas iekaisums ar latīnisko nosaukumu acne vulgaris jeb parastās pinnes mēdz parādīties vecumā no divpadsmit līdz četrpadsmit gadiem un var traucēt pat līdz trīsdesmit pieciem gadiem. To ietekmē arī iedzimtība, bet lielākoties — kuņģa—zarnu trakta darbība.
“Agrākais pieņēmums, ka nedrīkst aizrauties ar šokolādi, nav pierādīts. Protams, jauniešiem ir tendence ēst nepareizi, taču tīņu problēmas pamatā ir dzimumhormoni. Tie aktivizē tauku dziedzeru darbību, liekot sejai kļūt spīdīgai. Pievienojas baktērijas, kam “tauciņi garšo”, jo jaunais cilvēks vēl neprot par sevi pareizi rūpēties,” novērojusi speciāliste.

Cilvēkiem pēc trīsdesmit pieciem gadiem, biežāk sievietēm, novēro rozāciju — sarkanus izsitumus uz zoda, vaigiem un pieres. Iekaisusī āda vairs neaizsargā no normālās floras, tāpēc var pārmērīgi savairoties sejas ērcītes, kas rada neglīto sarkanumu un arī diezgan mokošu dedzināšanas sajūtu. Hormonālas izmaiņas, saules starojums, iedzimtība, dažādas kuņģa—zarnu saslimšanas un izteiktas temperatūras svārstības ir rozāciju veicinošie faktori.

Mazos melnos punktiņus, ko tautā sauc par aizķepušiem tauku dziedzeriem, mediķi pazīst kā komedonus. Vaļējie komedoni ir folikulā uzkrātie tauku un sairušo epitēlija šūnu korķi. Saskarē ar gaisu korķis kļūst tumšs un tā gals nomelnē. Vaļējie komedoni parasti neizraisa ādas iekaisumu. Slēgtie komedoni ir tie paši šūnu korķi, kam gaiss netiek klāt. Cēlonis slimībai ir jāizņem, tāpat kā miliumi, kam ir tendence kļūt lielākiem. Miliumi ir zemādas slānī, pats tos nevar izknibināt, bet ar steriliem instrumentiem viegli izņem mediķis.

Vairāk lasiet "Staburaga" 24. februāra numurā.