Staburags.lv ARHĪVS

Nierei taukos dzīve nav tik viegla

LIENE GINTERE

2015. gada 17. februāris 09:08

189
Nierei taukos dzīve nav tik viegla

Pat mierīgi sēžot vai atguļoties dīvānā, mūsu iekšējā “rūpnīca” jeb iekšējo orgānu sistēma centīgi strādā, lai attīrītu organismu. Vissmagākais un atbildīgākais organisma attīrīšanas pienākums gulstas uz nierēm — no ķermeņa tām jāizvada teju 200 toksīnu. 

Nieres ir organisma galvenās attīrītājas, jo tās kopā ar urīnu no organisma izdala vielmaiņas galaproduktus. Galvenie no tiem ir kreatinīns, urīnskābe, nātrijs, homocisteīns un kālijs, uzskaita nieru ārste jeb nefroloģe Linda Mičule. Ikdienā šiem svarīgajiem orgāniem darba ir nepajokam, jo šobrīd identificēti vairāk nekā 180 toksīnu, ko no cilvēka ķermeņa izvada nieres. Tomēr tās nedarbojas tikai kā organisma “kanalizācijas” sistēma, norāda ārste. Nieres ķermenim nodrošina optimālu asinsspiediena un šķidruma līdzsvaru, kas nepieciešami normālai sirdsdarbībai un visu citu orgānu sistēmu asinsritei.

Bez veselām nierēm nav iedomājami veseli kauli un zobi, jo tieši nierēs notiek D vitamīna pēdējā aktivizācija, kad D vitamīns iegūst hormona īpašības. Šī vitamīna receptori atrodas muskulatūrā, kaulos, asinsvados, vairogdziedzera audos, un to adekvāta darbība nodrošina visu šo orgānu darbību un autoregulāciju. Līdztekus šiem pienākumiem nieres cilvēka organismā ir atbildīgas arī par optimālu hemoglobīna līmeni, jo tās producē hormonu — eritropoetīnu. Ja organismā šis hormons ir nepietiekamā daudzumā, attīstās mazasinība, nieru nozīmīgo darbu akcentē L. Mičule.

Tablešu vietā — tēju
Par nierēm, kas nodrošina organisma attīrīšanos un pilnvērtīgu funkcionēšanu, jāatceras arī ikdienā, kad bieži tām pat neapzinoties nodarām pāri. Lielu kaitējumu šiem svarīgajiem orgāniem rada medikamenti, īpaši — pretsāpju un temperatūru mazinošie. “Bieži, tik­ko jūtot saaukstēšanās simptomus, cilvēki lieto dažādus ar ūdeni atšķaidāmus pulveru maisījumus pret saaukstēšanos un dzer tabletes, kas mazina ķermeņa temperatūru. Tomēr, ja  pacienti neuzņem pietiekami daudz šķidruma, šāda ārstēšanās var kaitēt nieru veselībai,” stāsta nefroloģe Gunta Reitere un atgādina, ka slimības laikā ūdens jādzer īpaši daudz.
Ārste neiesaka apkarot saaukstēšanās simptomus ar ķīmiskajiem medikamentiem, jo tie nomāc sim­­-
ptomus, bet noslogo ķermeni, neļauj slimību izslimot un dara pāri nierēm. “Īpaši raksturīgi tas ir ikdienā aizņemtiem cilvēkiem, kuri lieto zāles, lai nomāktu slimības izpausmes, un steigā aizmirst iedzert pietiekami daudz ūdens. Šķidrums organismam palīdz attīrīties.” Līdz ar medikamentu trieciendevu saaukstēšanās gadījumā arī pret galvas un muguras sāpēm cilvēki bieži cīnās tikai ar zālēm, nemeklējot slimības cēloņus, lai gan tas nav pareizi, novērojusi daktere.

Vairāk lasiet laikraksta "Staburags" 17. februāra numurā.