Staburags.lv ARHĪVS

Garās rindas pie speciālistiem īsākas nekļūs

Evita Apiņa

2015. gada 5. februāris 10:30

752
Garās rindas pie speciālistiem īsākas nekļūs

SIA “Aizkraukles slimnīca” valdes priekšsēdētāja Dzintra Krišjāne biedrības “Dzīvības koks” Aizkraukles reģionālās nodaļas rīkotajā sanāksmē interesentiem stāstīja par jaunumiem Aizkraukles medicīnas centrā. Laikraksts “Staburags” ar šiem jaunumiem iepazīstina arī mūsu lasītājus.

Piesaistīti trīs jauni speciālisti
Speciālistu darba uzlabošanai Aizkraukles medicīnas centrā dermatologam  iegādāts  dermaskops ādas veidojumu diagnostikai, okulistiem — bērnu autorefraktometrs, kas paredzēts redzes pārbaudei zīdaiņiem un maziem bērniem. Traumatologiem   ortopēdiem iegādātas medicīnas ierīces un instrumenti operāciju kvalitātes un darba intensitātes uzlabošanai. Darbam Aizkrauklē piesaistīti trīs jauni ārsti —  otolaringologs (LOR) Valdis Miglāns, fizioterapeits Ervīns Tor­sters un zobārsts  Dmitrijs Goļenkovs. Stomatologs pieņem divas reizes nedēļā, vienīgi vēl nav noslēgts līgums, lai bērni pie speciālista saņemtu bezmaksas pakalpojumus.

“Šīgada budžets, salīdzinot ar iepriekšējo, ir nedaudz lielāks. 2014. gadā valsts finansējuma sāka pietrūkt oktobrī, un pacienti par vizīti pie speciālista maksāja pilnu maksu, bet  novembrī un decembrī jau saņēmām papildu finansējumu. Plānojam, ka šogad līdz rudenim noteikti naudas pietiks, lai pacienti saņemtu pēc iespējas vairāk valsts apmaksātu pakalpojumu,” stāsta Dzintra Krišjāne.

Prioritāte — neatliekamā medicīniskā palīdzība
Kā vienu no aktualitātēm Dzintra Krišjāne uzsvēra to, ka šogad samazināta pacientu iemaksa staci­o­nāros, kuros sniedz neatliekamo palīdzību. Iepriekš diennaktī tie bija 17, tagad  — 10 eiro. Tas gan neattiecas uz Aizkraukli, jo te ir aprūpes slimnīca un pacientu iemaksas nemainās — tie ir 7,11 eiro, jo valsts ir norādījusi, ka prioritāte ir neatliekamās palīdzības iestādes.

“Liels solis sperts saistībā ar onkoloģisko slimību ārstēšanu. Pieņemti jauni Ministru kabineta noteikumi, kuri nosaka, ka pirmā konsultācija onkoloģiskajiem pacientiem jānodrošina desmit dienu laikā, lai laikus sāktu terapiju. Līdz šim nereti rindās bija jāgaida mēnešiem. Tāpat ir izmaiņas, kas saistītas ar invaliditātes  noteikšanu,” stāsta Dzintra Krišjāne.

Svarīga arī profilakse
“Nereti pie ģimenes ārsta vai cita speciālista dodamies tikai tad, kad slimības simptomi jau liek par sevi nopietni manīt. Tomēr, lai varētu labi justies un pilnvērtīgi strādāt, lai saglabātu organismu stipru, ir jāveic arī profilaktiskās veselības pārbaudes,” tikšanās laikā uzsvēra Sarmīte Lauberte, biedrības “Dzīvības koks” Aizkraukles reģio­nālās nodaļas vadītāja.

Dzintra Krišjāne informēja, ka iepriekšējo gadu statistika nav iepriecinoša — ļoti maz iedzīvotāju atsaucas Nacionālā veselības dienesta uzaicinājumam un izmanto valsts apmaksāto vispārējo veselības pārbaudi, lai veiktu krūts, dzemdes kakla vēža un zarnu vēža profilaktisko pārbaudi. Piemēram, dati par pagājušo gadu liecina, ka šo iespēju izmantojuši tikai astoņi procenti uzrunāto Latvijas iedzīvotāju. Zarnu vēža pārbaudi var veikt pie ģimenes ārsta, tāpēc nevarētu aizbildināties ar rindām vai nespēju nokļūt pie speciālista.

Vairāk lasiet laikraksta "Staburags" 3. februāra numurā.