Piedzīvojums ar lupatu torti un komervīderiem

Nesen kaimiņu novadā ciemojos pie draudzenes, un viņa ar lepnumu rādīja grāmatu, kas vīram uzdāvināta darbavietā, piebilstot: te rakstīts arī par jūsējo, domādama koknesieti Viju Stuburi.
Grāmata “Mūsu mantojums”, kura tapusi projektā, ir patiešām vērtīga — tajā apkopotas 75 receptes, 12 dalībnieku dzīvesstāsti un Latvijas reģionu kulināro tradīciju raksturojumi.
Neparastākais notikums
“Es jau sākumā nebiju ar mieru piedalīties šajā projektā, domāju, ka nespēšu izturēt to slodzi, kas nepieciešama, gatavojot vairākus ēdienus žurnālistu un fotogrāfu klātbūtnē, bet mazmeita Ieva nelikās mierā. “Paskat, kādi cienījama vecuma cilvēki pieteikušies, kāpēc tad tu nevarētu,” viņa teica, rādīdama citu projektā pieteikto dalībnieku fotogrāfijas. Nekas cits man neatlika, kā piekrist,” tā Vijas kundze atceras pērnās vasaras notikumus. Tas viņas dzīvē esot bijis viens no ievērojamākajiem un neparastākajiem piedzīvojumiem.
Rāda, ko māk
Vija Stubure projekta komandai rādīja, kā tiek gatavots senaizmirsts ēdiens — pankūkas ar plaušām jeb komervīderi, klasiskā karbonāde, sakņu un frikadeļu zupa, lupatu torte, cidoniju sukādes un “zapte” (vilkābeļu) pie tējas. Visu ēdienu receptes un to gatavošanas process attēlots grāmatā. Tagad, to visu atceroties, viņa saka: “Tik traki jau nemaz nebija. Turklāt visus produktus piegādāja projekta veidotāji.” Nu koknesiete ar savu kulinārijas mākslu teju vai par preses zvaigzni kļuvusi. Par viņu bija rakstīts arī žurnālā “Četras Sezonas”, Latvijas Radio “Ģimenes studijā” viņa stāstīja, kā gatavo komervīderus un lupatu torti.
Lupatu torte ir ģimenes iecienītākā kūka. Un ne tikai. To iecienījuši arī ciemiņi, un Ievas draugi esot bezgala vīlušies, ja viesojoties to nav izdevies nogaršot. Šī torte ir līdzīga Napoleona kūkai. Jocīgais nosaukums acīmredzot radies tās nevienmērīgo maliņu dēļ, kas atgādina lupatu kaudzīti. Vijas kundze stāsta, ka viņa draudzenes doto recepti uzlabojusi savā gaumē. Piemēram, saskaņā ar recepti kūkā bija jāziež saputots sviests ar kondensēto pienu, bet viņa toreiz vēl turējusi govi un nodomājusi: kāpēc gan saldo masu nevarētu aizvietot ar īstu putukrējumu? Viņa gan teic, ka noder arī veikalā pirktais 35% krējums, tomēr tas ir mazliet par vāju. Receptē ieteikts margarīnu ar miltiem sakapāt, bet Vijas kundze pārliecinājusies, ka arī mīcot nav nekādas vainas.
Noslēpumu nav
“Es jau neesmu profesionāla pavāre,” stāsta Vijas kundze. Dažkārt esmu dzirdējusi, ka saimnieces savas receptes tur noslēpumā. Man gan tādu nav. Visā, ko zinu un esmu izmēģinājusi, labprāt dalos ar citām draudzenēm. Un visu laiku arī mācos no citiem. Piemēram, vai tas nav trakums, ka es tikai nesen uzzināju — vārot makaronus, tiem jāpievieno mazliet eļļas, lai nesaliptu,” puspajokam viņa saka.
Kurš ir garšīgākais ēdiens, Vijas kundzei grūti pateikt, jo garšojot gan gaļas ēdieni, gan deserti: “To, kas man negaršo no veco laiku ēdieniem, gan varu pateikt — tā ir zarnu zupa. Līdzīgi vāra arī cūkas kuņģi. Vīri tādu zupu ēda laizīdamies, mēs ar mammu gan to neēdām.”
Turpinājums būs
Gada nogalē Rīgā, Berga bazārā, grāmatas “Mūsu mantojums” prezentācijā pulcējās gan grāmatas galvenie varoņi — vecmāmiņas un vectētiņi, gan cilvēki, kuri viņus pieteica, gan atbalstītāji un draugi, svinīgi saņemot tikko drukātās grāmatas. “Sapnis apkopot omīšu un opīšu tradicionālās receptes ir piepildījies un materializējies skaistā grāmatā, kas tagad kalpos kā mantojums nākamajām paaudzēm,” ar šādiem vārdiem grāmatas atvēršanas svētkos sanākušos uzrunāja projekta idejas autore Signe Meirāne. Taču projekts ir tikai pusē, tāpēc prezentācijā tika izsludināts tā turpinājums, kurā vēstneses lomu uzņēmusies māksliniece Ieva Bondare.
“Tas bija ļoti pagodinošs, sirsnīgs, interesants pasākums,” stāsta Vijas kundze. Mūsu attēli bija izvietoti uz lieliem plakātiem (kāda paziņa teica, ka nesen tos redzējusi arī veikalā “Mols”). Mēs jau visi tādi mazpazīstami, slavenākais no mūsu pulka ir bijušais valsts kontrolieris Raits Černajs.”
Kad vaicāju Vijas kundzei, ko viņa ieteiktu kādai omītei vai opītim, kurus mazbērni gribētu pieteikt projektā, viņa atbildēja: “Noteikti piedalieties! Tas ir tā vērts!”
***
Nesen LNT programmā “Novadu ziņas” bija sižets par Stuburu pāri. Vīrs Pēteris nebeidza vien slavēt sievas gatavotos ēdienus, uzsvērdams, ka viņa nav beigusi ne Kaucmindes, ne kādu mājturības skolu. Savukārt es nodomāju — varbūt ir taisnība, ka vīrieša mīlestība iet caur vēderu. Vai tad viņi būtu tā viegliņām, viegliņām aizdzīvojuši līdz zeltkāznieku statusam? ◆
Kategorijas
- Reklāmraksti
- Afiša
- Balles
- Izstādes
- Koncerti
- Teātris
- Citi pasākumi
- Sporta pasākumi
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Veselība
- Vaļasprieks
- Lietotāju raksti
- Latvijā un pasaulē
- Dzīve laukos
- Izglītība
- Operatīvie dienesti
- Novadu ziņas
- Aizkraukles novadā
- Jaunjelgavas novadā
- Kokneses novadā
- Neretas novada
- Pļaviņu novada
- Skrīveru novadā
- Vecumnieku novadā
- Viesītes novadā
- Sports
- Viedokļi/Komentāri
- Statiskas lapas
- Pazudis/atrasts
- Abonēšana
- "Staburaga" projektu raksti
- Kultūra